Norjan autioituva Vuoreija eli Vardö on täynnä katutaidetta – Matkalla pohjoiseen.

Kommentoi

Ränsistynyt satamamakasiini, Vuoreija, Norja.

Viime viikolla minulla oli tilaisuus pohjoiseen suuntautuneella maisemaretkellä käydä myös pikavisiitillä aivan Barentsin meren rannalla sijaitsevassa Vuoreijan (Vardø) pienessä kaupungissa.

Ensivaikutelma kaupungista oli surullinen:

Kaikkialla näkyi rapistuvia ja tyhjiä taloja merkkinä ennen väkeä täynnä olleen kaupungin tyhjentymisestä ihmisten siirtyessä työn perässä Etelä-Norjan suurempiin asutuskeskuksiin.

Kalastusvälineitä Vuoreijan satamassa.

Aivan tyhjä ei kaupunki toki ole ja alueen tärkeimmällä elinkeinolla, kalastuksella, on edelleen näkyvä asema kaupungissa.

Alkushokista selvittyäni huomioni kiinnittivät monien talojen seiniä peittävät suuret graffitit, joina noita värikkäitä art nouveau -teoksia ensin pidin. Nopeasti kuitenkin selvisi, että niiden täytyi olla jotain virallisempaa, sillä kaikissa töissä oli tekijänsä signeeraus.

Katutaidetta, Komafest, Vuoreija, Norja 2012.

Ehdin kuvaamaan vain joitakin töitä, mutta jo ne tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Poistuessamme kaupungista näin vielä useita aiempia suurempia teoksia, joiden kuvaamiseen minulla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta.

Kotiin tultuani etsin lähes ensi töikseni tietoa kuvissa näkyvistä töistä. Ja sitä todella löytyi: Teokset ovat todella oikeata katutaidetta (street art), ja niiden tekijät ovat  alansa tunnettuja ja tunnustettuja kansainvälisiä taitajia.

Kaikki teokset olivat syntyneet heinäkuun alussa 2012 järjestetyn Vuoreijan Komafest -katutaidefestivaalin aikana, jonne norjalainen taiteilija Pøbel oli kutsunut suuren joukon katutaiteilijoita elävöittämään ja koristamaan tuota taloudellisen kehityksen kaltoin kohtelemaa kaupunkia.

Taidetapahtumaan osallistui norjalaisten taiteilijoiden lisäksi mm. Roa (Belgia), Horphe (Ranska), Remed (Ranska), Conor Harrington (Irlanti), Ethos (Brasilia), Vhils (Portugali) Steve Powers (USA), Husk Mit Navn (Tanska), E.B. Itso (Tanska) ja Ken Sortais (Ranska).

Nettiä selatessani minulle muuten paljastui myös se, että Norjassa katutaide näyttää nauttivan melkoista arvostusta, kuten tästä englanninkielisestä linkistä selviää.

Komafest-festivaalista löytyy lisää kuvia puolestaan tämän englanninkielisen linkin takaa.

Parhaat kuvat  löytyvät tältä ranskankieliseltä sivulta.

Katutaiteesta taiteenmuotona saat lisätietoa tältä englanninkieliseltä sivulta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.