Graffiteja ja jalanjälkiä asfaltissa – Benalmádena, Espanja kesällä 2011, osa 5.

Kommentoi

Sotkettu sähkömuuntajan ovi.

Graffitien, ja jopa oikeiden seinien sotkijoiden, luoma taide on minua myös aina kiinnostanut niin pienissä kaupungeissa kuin suurissa metropoleissa. Ymmärrettävistä syistä Benalmadenan kaltaisista lomakohteista ei niitä juurikaan löydy, kiitos paikassa tepastelevien turistien ikärakenteen.

Kolme keskenään erilaista ”seinätaiteilijan” työtä onnistuin kuitenkin löytämään. Ensimmäistä niistä ei tosin voi juurikaan lukea muuhun kuin töherryksien genreen. Syy, miksi kuvasin tämän yllä olevan sähkökaapin oven, oli  yksinkertaisesti se, että sen värimaailma miellytti silmääni. Toinen tärkeämpi syy oli se, että oveen oli espanjaksi kirjoitettu ”kielletty” (prohibido).

Se, mitä teksti kielsi tekemästä, jäi minulle epäselväksi, mutta todennäköisesti se olisi kuitenkin kieltänyt kaiken sotkemisen, jos vain tekstin laatija olisi aikoinaan huomannut tarpeelliseksi tehdä sen.

Toinen, edellistä jo huomattavasti laadukkaampi teos oli rantakadulla lähellä kaupungin akvaariota. Tässä tapauksessa ”taiteilija” oli halunnut todistaa suurta rakkauttaan tyttöön nimeltä Xazarra. Tämän hän oli tehnyt kaivertamalla ihailunsa kohteen kuvan valmiiseen oikeaan seinämaalaukseen ja signeeraamalla teoksensa espanjaksi ”Minä rakastan Xazarraa”.

Graffiti, Benalmadena, Espanja 2011

Kolmas teos oli puolestaan maalattu hiekkarannan rantakadusta eristävään betonimuuriin. Tämä teos poikkesi edellisestä tekotavaltaan siinä , että asialla oli ollut ilmeisesti kaksi eri henkilöä eri aikoina.

Toinen heistä oli ensin tehnyt kohtuullisen taidokkaan ja silmää miellyttävän graffitityön, jonka päälle kirjoittamalla sitten toinen taiteilijoistamme oli halunnut kuuluttaa sydäntään raastavasta rakkaudesta Monicaa kohtaan.

Sääliksi vain käy tekstin kirjoittaja, sillä en ole lainkaan vakuuttunut Monican olleen erityisen ihastunut vertauksesta ripakinttuiseen ihmishahmoon, jonka sääret ovat kaiken lisäksi karvaiset.  Edes minä en pystyisi moiseen tyylittömyyteen. Vai pystyisinkö?

I love Monica, Graffiti, Benalmadena

Hauskin ja itseäni aidosti puhutteleva taideteos oli kuitenkin syntynyt ilmeisen täysin tahattomasti. Siinä on katukäytävän punaiseen asfalttiin ikuisesti painettuina joidenkin ohikulkijoiden kengänjäljet.

Jalanjälkien muodostama asetelma tuo mieleeni väkisinkin Hollywoodin kuuluisan Walk of Fame’n, jolta löytyy lähes kaikkien suurten elokuvatähtien kädenkuvat asfalttiin painettuina.

Olisipa hauska tietää, ketä olivat ja mitä ajattelivat nämä nimettömiksi jääneet kulkijat.

Kengänjäkiä punaisessa asfaltissa.

 

Kuvaajan mieli laukkaa pitkin aasinsiltaa tunteesta toiseen

Kaikki löytämiini taideteoksiin ei kuitenkaan liity mitään epätavallista tai rikoksenomaista historiaa. Esimerkkinä rantakadun katukäytävän sementistä löytyvä tyylikäs kalan kuva, jonka värikkyys muuten harmaalla katukäytävällä viehätti silmääni kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Kalan kuva kadussa, Benalmadena 2011.

Alla olevan kuvan oton syy oli – sen enempää itseäni puolustelematta –  minun lapsenmielinen ihmettelyni siitä, miten suomalainen pääsiäisnoita on voinut päätyä espanjalaisen ravintolan valomainokseen.

Noita valomainoksessa, Banalmadena, Espanja.

Yhtään sen aikuisempi ei ole myöskään tämän kuvan aihe eli bikiniasuisesten mallinukkien rivistö. Selitykseksi riittäköön kuvaajan sukupuoli.

Kuvanottohetkestä minulle jäi muuten hyvin mieltälämmittävä muisto, sillä se mahdollisesti thaimaalainen kauppias, jonka kaupassa vähäpukeiset mallinuket olivat esillä, halusi välttämättä nähdä hetkeä aiemmin ottamani kuvan. Näyttäessäni sen sitten hänelle, mies purskahti nauruun ja kiitti minua hymyillen .

Mallinuket bikineissä, Benalmadena

Hyväntuulisuus onkin hyvin silmiinpistävä piirre lähes kaikissa alueen turisteja palvelevissa ihmisissä. Tosin vihamielisyyttäkin kohtasin, vaikka vain yhden ainoan kerran. Kaiken lisäksi minuun penseästi suhtautuja ei ollut ihminen, vaan yksi kaupungin monista vapaina kulkevista kissoista. Alla olevan kuvan kissa maksaa minulle potut pottuina paheksuttuani sitä ääneen sen juuri syömästä kyyhkystä.

Kissa ja juuri syödyn kyyhkyn siipi

Seuraavassa kuvassa sen sijaan ei ole mitään mieltäpiristävää mutta ei myöskään vihaa. Se on varmasti yksi surullisimmista koskaan ottamistani kuvista. Siinä on aiheena Benalmadenan naapurikaupungista,  Arroyo de la Miel’estä löytämäni puunrunkoon kiinnitetty kukkalaite. Kukat ja niihin kiinnitetyn kuvan olivat ilmeisesti tuoneet paikalla menehtyneen moottoripyöräilijän läheiset.

Motoristin Muistoseppele, Espanjassa 2011.

Viimeinen – ja ehkäpä vähäisin tämänkertaisista – kuvista kertoo siitä, kuinka pienistä asioista me voimme tunnistaa kuvan kertovan jostain muusta maasta kuin Suomesta. Kuvassa niin etualan täyttävän kaiteen muotoilu kuin taustan näyteikkunassa näkyvien esineiden väriskaala vihjaavat väistämättä muille maille vierahille.

Kaunis pylväskaide, Belmadena.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.