Espanja on monien ristiriitaisuuksien maa – Benalmádena, Espanja kesällä 2011, osa 4.

Kommentoi

Benalmadena hotellialue Espanja 2011

Ulkomailla minua kiinnostaa kuvata aiheita, usein hyvinkin pieniä yksityiskohtia, jotka kertoisivat kyseisestä maasta ja sen yhteiskunnasta jotain syvällisempää. Erityisen kiinnostavaa on yrittää kuvien avulla kertoa erilaisista havaitsemistani ristiriidoista.

Kauneutta ja rumuutta, hoidettua ja hoitamatonta

Tässä mielessä lomaviikkoni Espanjan aurinkorannikon Benalmadenassa ei tehnyt poikkeusta edellä mainittuun. Kaikkein helpoimmin havaittava ristiriita on varmaankin rakennuksien ulkoinen kunto ja siisteys. Mukavasta neljän tähden hotellihuoneesta katsottuna kaupungin yleiskuva on kovinkin siisti. Jopa niin siisti, että se näyttää päivävalossa jopa yksitoikkoiselta.

Kuitenkin hienon ranskalaisomisteisen Benalmadena Principe -huoneistohotellin vieressä ja aivan rantakadun varrella on korkea kerrostalo, jonka ulkoiselle epäsiistille habitukselle eivät kesällä aiemmin näkemäni Kostamuksen kerrostalot juurikaan häviä.

kerrostalo-espanja-2011-8277

Sama ristiriita on itse asiassa koko alueella: uudet hotellit hohtavat siisteinä ja valkoisina, muuta monet vanhemmat – mutteivät välttämättä vanhat – ovat selvästi nähneet parhaat päivänsä ja tarvitsisivat kipeästi vähintään julkisivuremontin. Keskiarvosana rakennusten kunnosta on kuitenkin kohtuullisen hyvä. Siis keskiarvo.

Myös jätehuollossa on selvästi korjaamisen varaa, vaikka nopealla silmäyksellä asiat näyttäisivät olevan kunnossa.

Roska-astioita jätepisteessä, Benalmadena 2011.

Kierrätysohjein merkittyjä jätepisteitä on nimittäin katujen varteen sijoitettuina yllättävän monia. Lisäksi itse jäteastiat ovat myös kauniin värisiä.

Rumuus paljastuu vasta sitten, kun tilannetta tutkii tarkemmin ja kurkistaa kolikon tai sanoisinko jäteastioiden toiselle puolelle. Tosin on myönnettävä, ettei jäteastioiden pursuamisesta ei voine syyttää yksittäisiä ihmisiä vaan jätehuollosta vastaavia.

Epäsiisti jätepiste, Benalmadena.

Vaikka tämä hoidetun ja hoitamattoman välinen ristiriita on todella nähtävissä kaikkialla, niin sitä symboloivat parhaiten erään asuintalon seinässä olevat postilaatikot. Laatikot ovat kaikki nopeasti katsottuina kauniita ja kiiltäviä. Paitsi yksi.

Buzon postilaatikkoja, Benalmadena, Espanja 2011

Rikkautta ja köyhyyttä

Auton romu huvipursisatamassa Espanjan Benalmadenassa

Vaikkei Benalmadena ilmeisestikään ole, päätellen niin rihkamakauppojen määrästä kuin ruokapaikkojen tasosta, varakkaiden turistien suosiossa, tämä ei tarkoita sitä, ettei tarkkakatseinen voisi täälläkin nähdä merkkejä maallisen mammonan eriarvoistavasta vaikutuksesta.

Selkeimmin näin asian Benalmadenan huvivenesatamassa, jossa kulahtaneen pikkuauton taustalla oli kalliiden huviveneiden valkoinen laivasto ja alueen kalleimpien merenratahotelleiden meren ylle kurottuvat parvekkeet.

Samasta satamasta löytyy lisäksi WC-rakennus, jossa ihmisten tasa-arvo joutuu kyseenalaistetuksi hauskalla tavalla. Rakennuksessa on nimittäin vierekkäin niin julkiseen kuin yksityiseenkin käyttöön varatut saniteettitilat.

Yleisen käymälän ovikyltti, Benalmadena, Espanja 2011 Yksityisen käymälän ovikyltti, Benalmadena, Espanja 2011

Koomisena asian koin sen takia, etten voinut rakennuksen todella vaatimattoman ulkokuoren perusteella mitenkään uskoa, että kahdesta samannäköisestä ovesta toisen takana voisi olla tarjolla mitään sen parempaa ”palvelua” kuin toisenkaan.

Espanjalaisuus brittien kuristuksessa

Englantilainen ravintola Benalmadena 2011.

Itselleni tuli melkoisena yllätyksenä se tosiasia, että espanjalaisuus ainakin tällä alueella tuntui jäävän turistien omien kansallisten kulttuurien jalkoihin.

Erityisen voimakkaana näkyi englantilaisten suuri halua tuntea olevansa edelleen tutulla kotisaarellaan.

Tämä näkyi niin kymmenien englantilaisten itsensä omistamien ruokapaikkojen nimissä (Lilly Langtry, Shakespeare’s, Penny Farthing, Honeypot) kuin niiden usein täysin englantilaisissa ruokalistoissakin.

Viimeistä on todella vaikea ymmärtää, pitäväthän monet englantilaista keittiötä maailman huonoimpana.

Myös matkamuistomyymälöissä espanjalaisuus joutuu kamppailemaan kansainvälisen viihdeteollisuuden paineen puristuksessa. Niinpä kauniita miniatyyriflamencotanssijattaria myydään sulassa sovussa Paavo Pesusieni-mukien ja Mikki Hiiri-pyyhkeiden kanssa.

Flamencon miniatyyritanssijoita, Benalmaden, Espanja 2011

 

Disneyrihkamaa matkamuistomyymälässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.