Lintujen luonteiden tunnistustesti n:o 2 à la Lintujen äänet, Jussi Seppä, v.1922.

Kommentoi

Hyvää Pääsiäistä, toivoo Olli.

Tämä leikkimielinen testi on jatkoa aiemmin julkaistulle Lintujen luonteiden tunnistustesti n:o 1:lle sekä laatimilleni  eläinvisasarjoille Nisäkkäiden tunnistustesti à la A. J. Melan Luurankoiset, v. 1882ja Lintuvisa lintujen kansanomaisista nimistä à la K.E. Kivirikko.

Lähde: Lintujen äänet, Jussi Seppä (3.p, WSOY, 1951)

Lintujen luonteiden tunnistustesti n:o 2 à la Lintujen äänet, Jussi Seppä, v.1922.

Mikä on tämä seurallinen ja ruokaa rakastava lintu?

Se rakastaa seuraa, jonka tähden linnut oleskelevat tavallisesti yhteiskunnittain. Luonteeltaan laji on vilkas ja levoton. Miltei aina sen näkee liikkeessä. Riippuen tämä suureksi osaksi siitä, että sillä on vallan verraton ruokahalu.Mikä on tämä iloinen erakkolintu?

Luonteeltaan tämä lintu on varsin iloinen. Aina se on liikkeellä toimeliaana ja virkeänä, pujotellen nopeasti tiheässä risukasassa tai pensaikossa. Se kiitää edestakaisin oksien välitse, eikä mikään rako ole sille pieni lävitse pujahtaa. Lintu ei lyöttäydy tiaisparvien seuraan, vaan elelee koko talven erakkoelämää, välittämättä edes oman lajin yksilöistä.Mikä on tämä kateellinen ja liikkuvainen lintu?

Liikkuvampaa, vikkelämpää ja iloisempaa lintua kuin tämä lintu on, saa harvoin nähdä. Hetkeäkään se ie malta olla aivan liikkumattomana. Pieniä pyörähdyksiä, käänteitä ja  siipien kohottelua ja räpyttelyä näkee aina. … Luonteeltaan lintu on kade. Ruokapaikan löydettyään hallitsee se koko varastoa, vaikka se riittäisi kymmenelle tiaiselle. Siispä varpuselle ja tälle linnulle joskus syntyy kahakka kartanomailla, koska molemmat ovat hiukan ahnaita.Mikä on tämä vähään tyytyväinen lintu?

Luonteeltaantämä lintu on vaatimaton, tyytyväinen, kodikas ja iloinen. Kaikkia se pitää tuttuina ja ystävinä, joten se ei pahoin säikähtele, vaikka sitä läheltäkin tar- haluaa kastella. Aivan merkillinen on m.m. sen luottavaisuus pesäpaikan valinnassa. niinpä joku voi saada päähänsä, että räystäskouru on sopiva pesäpaikka, toinen huomaa seinää vasten seisovan pölkynpään hyvin sopivaksi j.n.e., vaikka sillä täytyy olla useitakin surullisia kokemuksia mainitunlaisten paikkojen suhteen.Mikä on tämä veikeä avaruuden tutkija?

Tämä lintu on hyvin kesy. Pihamailla ja pelloilla se juoksee aivan ihmisen lähettyvillä. Laitumilla se seuraa karjaa. Oleskellessaan aina aukeilla paikoilla se on tottunut pitämään herkeämättä silmällä avaruutta, josta sitä millä hetkellä hyvänsä vaara uhkaa. Huomattuaan haukan se ilmoittaa sen äänekkäillä huudoilla ei ainoastaan lajitovereilleen vaan koko lintumaailmalle. Kiima- ja pesintäaikaan osaa koiras olla aika veikeä naaraalle. Sen näkee esittävän sille lystejä kumarruksia, hauskoja ruumiin ja pään asentoja ja värähteleviä siipien liikkeitä. Pyrstön heilautus ylös ja alas kuuluu sen ominaisiin tapoihin.Mikä on tämä monia muita onnekkaampi lintu?

On monia lintuja, joiden tulevaisuus maassamme näyttää epävarmalta sopivien asuinpaikkojen puutteessa. Tämä laji ei kuulu näihin onnettomiin, sillä sille asuinpaikan löytäminen tulee helpommaksi sitä mukaa kuin metsät harvenevat. …. Luonteeltaan on lintu hiljainen ja vakava. Pitkätkin ajat se istuu äänetönnä ja rauhallisena puun oksalla tai kuljeskelee maassa sopivaa ruokaa etsien. Kun saalis syksyllä alkaa käydä vähin, lähtee se lämpimiin maihin, tavallisimmin syyskuun lopulla.Mikä on tämä puolisolleen uskollinen lintu?

Missä korkeat hongat humisevat salaperäisiä ääniään ja solakat kuuset taivaita tavoittelevat, siellä se löytää mieluisan kesäkodin, välittämättä muusta kuin valitsemansa puolison seurasta. Luonteeltaan tämä lintu on rauhallinen ja vakava. Ei se intoile, ei suotta pyrähtele, vaan ottaa elämän todesta, kuin ainakin se, jolla tässä maailmassa on jotakin täysipainoista sanottavaa. Koko kesäisen aikansa se kokoo vain parin kolmen asian ympärille: leipä, laulu ja rakkaus, joista laulu varmaan vie suurimman osan aikaa.Mikä on tämä suvaitsematon lintu?

Luonteeltaan tämä lintu on iloinen ja terhakka. Pesäpaikallaan se ei elä niin luottavaisesti kuin sukulaisensa, vaan epäilee helposti jokaista liikkujaa ja lausuu vastalauseita pik, pik, pik, pik, pik, pik, pyrstöään koholla pitäen ja liikuttaen. Pesänsä lähistöllä se ei suvaitse toisia lajinsa yksilöitä ja pesäpuussa sekä sen lähimmässä piirissä ei ole lupa istua muidenkaan lintujen. Olkoon kutsumaton vieras vaikka suurempikin, niin kiihkeästi kodin isäntä hyökkäilee tungettelijan päälle, kunnes se katsoo parhaaksi siirtyä etemmäksi.  Mikä on tämä puunlatvojen asukas?

Luonteeltaan tämä lintu on iloinen ja vilkas. Suurikaan suru ja säikähdys ei vie iloa kuin muutamiksi silmänräpäyksiksi. kohta se entisellään ikään kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Pitkin päivää se on ahkerassa liikkeessä. Se siirtyy oksalta toiselle ja puusta puuhun, niin että vain muutamia hetkiä sitä kerrallaan näkee. Tämä lintu on aito puidenlatvojen asukas. Huojuvissa ja humisevissa kuusenlatvoissa sille kesä kultaisimmalta tuntuu, sillä siellä aurinko ihanasti lämmittää ja hyönteiselämäkin on vilkkainta.Mikä on tämä virkeä tanssahteleva lintu?

Luonteeltaan se on virkeä ja iloinen, erittäinkin kiima-aikaan. Se pyörähtelee, niijailee ja tekee pieniä lentoretkiä ilmaan. Vain joskus, myöhäisinä ilta hetkinä näkee sen istuvan paikallaan ja äännähtelevän hiljaisesti kaihoisia ja erittäin sointuvia ääniä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.