Tiedätkö miksi videon västäräkki heiluttaa pyrstöään?

1 Kommentti

Västäräkki, tuo kaikkien rakastama ikuinen pyrstönheiluttaja on todella ilahduttava näky jatkuvasti heiluvine pyrstöineen. Mutta miksi se heiluttaa tai ketkuttaa pyrstöään? Huvikseenko vai ihan muuten vain?

Varmaa syytä västäräkin käytökselle ei tiedetä, mutta sen pyrstön heiluttamisella katsotaan olevan ainakin sosiaalinen tehtävä ja ravinnon saamista helpottava tehtävä.

Sosiaalinen funktio tulee ilmi esim. koiraan soidinlennossa, jossa se kykenee saamaan aikaiseksi aaltomaisen lentoradan pyrstönsä avulla. Pyrstön heiluttamisella västäräkin epäillään myös osoittavan alistuvaa käytöstä lajitovereilleen ja näin välttävän turhat kärhämät.

Ravinnon hankkimisessa pyrstöllä on vieläkin selvempi merkitys, sillä västäräkki käyttää pyrstöään kahdessa eri tehtävässä:

Maassa liikkuessaan västäräkin heiluva häntä saa sen saalishyönteiset liikkeelle ja helpottaa siten niiden havaitsemista ja saalistamista.

Lennossa västäräkki puolestaan kykenee pyrstönsä avulla muuttamaan nopeasti lentosuuntaansa, mikä parantaa huomattavasti sen kykyä napata lentäviä hyönteisiä.

Viime aikoina on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että pyrstön heiluttamisella olisi kolmaskin tehtävä, eli pyrstöään heiluttamalla västäräkki viestittäisi sitä mieluileville pedoille olevansa valppaana ja hereillä.

P.s. Västäräkkien heimon englanninkielinen nimi on hyvin sattuva: ’Wagtail’ eli ”heilupyrstö” tai ”pyrstönheiluttaja”.

1 Comment

  1. Anonymous

    Ja tämäkin ihan vain sattumalta, tyhjän luojalta peräisin?
    Niinkuin evoluution kannattajat sanovat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.