Onko videolla pomppiva lintu kulorastas vai laulurastas – Katso tunnistuskuvat ja tee tunnistustesti

Kommentoi

Kulorastas ( turdus viscivorus)ja laulurastas (turdus philomelos) ovat hyvin samannäköisiä rastaiden  heimoon kuuluvia lintuja. Kooltaan lajit kuitenkin poikkeavat merkittävästi toisistaan (kulorastas  26-29 cm, laulurastas 20-22 cm), mutta valitettavasti luonnossa yksittäisten lintujen kokoa on usein vaikea päätellä.

Lajien tärkeimmät ja helpoimmin nähtävät erot löydät alla olevista tunnistuskuvista. Tunnistuskuvien alla on lyhyt lajien tunnistustesti, jonka suorittamalla saat selville videolla pomppivan linnun nimen.

Kulorastas, tunnistuskuva

Kulorastas, tunnistuskuva

 

Laulurastas, tunnistuskuva

Laulurastas, tunnistuskuva

LAULURASTAS VAI KULORASTAS?

Videolla pompiva lintu on siis joko laulurastas tai kulorastas. Tunnistatko kumpi?

Muitakin tarkkasilmäisen melko helposti havaitsemia eroja lajeissa kuitenkin on: Kulorastas on ruumiinmuodoltaan hoikka, etenkin sen seisoessa ryhdikkääsi ympäristöään tarkkaillen. Laulurastaan yleisilme on puolestaan pyöreähkö.

Lennossa lajit voi erottaa seuraavien seikkojen perusteella: Kulorastaan siipien alapuoli on valkea ja sen ulommaisten pyrstösulkien kulmat myös valkeat. Laulurastaan siivet ovat puolestaan alta ruskehtavankellertävät.

Kulorastaan lentotapa on hitaanoloinen. Siiveniskujensa välissä se vetää siipensä hetkeksi suppuun, mistä syystä lentorata loivasti aaltoileva Laulurastaan lento on taas ripeämpää, ja se liikuttaa siipiään selvästi napakammin vetäen siipensä suppuun vain hyvin lyhyeksi aikaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.