Pienillä teoilla on merkitystä: Härkälintupesinnän onnistunut turvaaminen.

Kommentoi

Kuva: Härkälintu hautoo liikkumattomana pesälautallaan.

Eivät kaikki viime kesän mieleenpainuvimmat muistot toki surullisia ole, kuten käy ilmi tarinasta härkälintuparista, jotka pesivät lähes sananmukaisesti ihmisten keskellä.

Seuraamani pari nimittäin pesi Suonenjoen Iisveden venesatamassa paikassa joka olisi ollut kaikkien asiasta kiinnostuneiden nähtävissä.

Kuva: Härkälinnun munapesä.

Härkälintujen onneksi niin ohikulkevat koirat kuin lähellä vesileikkejään leikkivät lapsetkaan eivät näyttäneet huomaavan liikkumattomana paikallaan hautovaa lintua.

Myös sää suosi näitä urbaaneja lintuja, sillä kesän jatkuvat helteet mahdollistivat niiden jättää pesänsä vaaran uhatessa ilman pelkoa munien tuhoutumisesta.

Ainoaksi todelliseksi vaaraksi uhkasikin yllättäen muodostua kesän odotettu kohokohta, juhannus.

Parin veteen kyhäämä kelluva lauttapesä sijaitsi nimittäin aivan aallonmurtajan vierellä, ja juuri pesän kohdalla aallonmurtajalla kohosi sytyttämistään odottava juhannuskokko.

Kun vielä oli odotettavissa, että paikalla vilisisi juhannusillan aikana kohtuullisen paljon ihmisiä, koin pesän tulevaisuuden enemmän kuin uhatuksi.

 

 

Niinpä karautin juhannusaattoiltana paikalle, ja esitin juhlan järjestäjille vaatimattoman pyynnön suojata pesimäalue.

Kuva: Uiva härkälintuemo vartioi pesäänsä.

Toivomukseni oli, etteivät ketkään juhlatunnelmissa olevat vahingossakaan voisi eksyä niin lähelle pesää, että emot kokisivat olevansa pakotettuja hylkäämään sen.

Järjestäjien kunniaksi on luettava se, etteivät nähneet toiveessani mitään kummallista.

Niinpä ei kestänyt kuin hetki ja kriittisin alue oli suojattu värikkäällä muovinauhalla ilman, että niin itse linnut kuin juhlayleisökään tuskin huomasivat ihmetellä asiaa sen enempää.

Kun seuraavana päivänä sitten kävin tarkastamassa tilanteen, saatoin ilokseni nähdä toisen emoista olevan hautomassa pesässään ilman huolen häivää.

Parisen viikkoa myöhemmin linnut sitten saattoivat jättää pesänsä ja siirtyä kauemmaksi rauhattomaksi käyneestä pesäpaikastaan.

HAPPY END.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.