Video pohjantikkojen rengastuksesta Pohjois-Savossa.

2 Kommenttia

Pohjantikan siipikuvio kuvataan.

Lintujen rengastus ei ole pelkkää lintujen merkitsemistä renkain, vaan rengastuksen yhteydessä linturengastajat suorittavat monta toimenpidettä, jotka hyödyttävät niin lintujen suojelua kuin lintutiedettä.

Tällaisia toimenpiteitä ovat mm. linnun tai linnunpoikasen fyysisen kunnon tarkastus, sen mittaaminen ja punnitseminen sekä mahdollinen sukupuolen määritys. Kaikista kerätyistä tiedoista rengastajat toimittavat raportin heille rengastusluvan myöntäneelle Helsingin yliopiston Luonnontieteelliselle keskusmuseolle.

Näin eläintieteilijät saavat merkittävää apua omaa tutkimustyötään varten.

Luvan saadakseen rengastajan on täytynyt sekä harjoitella rengastusta kokeneen rengastajan opastuksella että suorittaa rengastettavien lajien tunnistustesti. Lisää tietoa lintujen rengastuksesta löydät Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta.

Kuvaamallani videolla kaksi kokenutta pohjoissavolaista rengastajaa, Timo Immonen ja Hannu Kärkkäinen, rengastaa pohjantikkaperheen kesäkuussa 2012.

2 Comments

  1. Tuomo Jalkanen

    Mielenkiintoista! Vaan millä saivat poikaset kolosta rengastettavaksi.. parempi pitää salaisuutena!

    • Olli

      Ei siinä mitään kovin kummallista ole: Poikaset noukitaan yksitellen tähän tarkoitukseen kehitetyllä pehmustetulla työkalulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.