Sienistä turhauttavimmat luontokuvakokemukset – Varastettu lattakääpä ja tuntematon jättisieni.

Kommentoi

Kuva: Suuri lattakääpä, n. 65 cm leveä.

Kuva: Varastettu suuri lattakääpä.

Yllätys, yllätys. Luontokuvaus ei ole aina pelkkää juhlaa. Itse asiassa en tiedä, onko se sitä koskaan.

Ei toisaalta ole mitenkään yllättävää, että juuri kaikkein turhauttavimmat kokemukset ovat jääneet parhaiten mieleeni. Sen sijaan on yllättävää, että kaksi hyvinkin ikäviä muistoja mieleen tuovaa kuvausta koskivat sieniä.

Jättiläiskokoinen lattakääpä varastettiin

Ensimmäinen muisto liittyy kookkaaseen lattakääpään, jonka kuvasin erään lukijani toivomuksesta. Tein harvinaisesta löydöstä tietenkin jutun lehteen varoen kertomasta mitään vihjettä sienen tarkasta sijainnista.

Sienen löytäjän suureksi pettymykseksi jättiläiskääpä kuitenkin katosi salaperäisesti muutama viikko myöhemmin. Arvatkaapa kenkuttiko sienen löytäjän puolesta. Hänen tarkoituksensa oli ollut antaa tuon yli 60 cm leveän lakin omistavan käävän kasvaa vieläkin suuremmaksi. Nyt vain joku lähimmäinen oli päättänyt viedä kauniin harvinaisuuden kaunistamaan omaa kotiansa.

Jättisieni jäi tunnistamatta

Toinen turhauttava sienikokemus liittyy poikkeuksellisen kookkaaseen sieneen, joka minua pyydettiin myös kuvaamaan. Teinkin työtä käskettyä, eli kävin kuvaamassa sientä kahtena eri kertana.

Kuva: Tunnistamaton jättisieni.

Kuva: Tunnistamaton jättisieni.

Valitettavasti vain tämä useita kiloja painanut ja useampia kymmeniä senttejä leveä sieni jäi loppujen lopuksi nimeä vaille, vaikka siitä oli lähetetty näytepalat eteläsuomalaiselle sienituntijalle tutkittavaksi.  Oli kuulemma asia unohtunut. Arvaa harmittiko?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.