Silkkiuikkujen höyhenten syönti on tieteellinen mysteeri – Harvinainen tilannevideo n:o 4

Kommentoi

Kun alkukesästä seurasin muutaman viikon ajan silkkiuikkujen pesintää, näin useita kertoja aikuisten emojen syöttävän poikasilleen omia valkeita kylki- ja vatsahöyheniään. Asiasta kiinnostuin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun havaitsin toisen emoista kiikuttavan nokassaan yhden höyhenen reilun sadan metrin päähän pesälleen.

Tuon näkeminen sai minut ymmärtämään, ettei höyhenten syöttämisessä voinut olla kysymys satunnaisilmiöstä, vaan lintujen käytöksen takana täytyi olla jotain lajin kannalta merkityksellistä.

Se, että silkkiuikku syöttää poikasilleen omia höyheniään, ei ole itsessään kuitenkaan millään tavalla suuri uutinen. Erikoista asiassa on sen sijaan se, että vaikka on jo kauan tiedetty uikkulintujen näin tekevän, tiede ei ole pystynyt yksiselitteisesti selvittämään sitä, miksi ne näin tekevät.

Ilmiön suhteen on olemassa useita eri hypoteeseja, mutta mikään niistä ei ole tullut kiistattomien tieteellisten näyttöjen puuttuessa lopullisesti hyväksytyksi. Asiaa kuitenkin tutkitaan edelleen.

Toistaiseksi uikkujen höyhenten syönnin syiksi on esitetty ainakin seuraavia asioita:

1) Höyhenet suojaavat vatsalaukun seinämää vatsassa sulamattomilta kovilta ja teräviltä kalojen jäänteiltä (esim. ruodot).

2) Höyhenet muodostavat huopamaisen massan, joka ympäröi teräviä ruuanjäänteitä ja estää näin ruokatorven vahingoittumisen, kun lintu oksentaa ruuan jäänteet pois.

3) Höyhenet tarttuvat teräviin ruotoihin ja pehmustavat ne näin hidastaen niiden kulkua siten, että ne ehtivät sulaa sen sijaan, että ne päätyisivät sellaisenaan suolistoon.

4) Höyhenet muodostavat mahanporttiin tulpan, joka toimii suodattimena estämässä mahdollisesti vahingoittavia teräviä ruuan jäänteitä pääsemästä suolistoon tai estämässä sellaisten pienten partikkelien kuten loisten ja niiden munien pääsemisen syvemmälle suolistoon.

5) Höyhenet voivat yhdessä jo vatsassa olevien ainesten kanssa muodostaa oksennuspalloja, joita ei muuten linnun sen hetkisen ravinnon koostumuksen takia ehkä muodostuisi.

Lähteet sekä lisätietoja:

1-2, 4-5: http://www.researchgate.net/publication/230183728_Feather_eating_in_Great_Crested_Grebes_Podiceps_cristatus_a_unique_solution_to_the_problems_of_debris_and_gastric_parasites_in_fisheating_birds , http://britishbirds.co.uk/wp-content/uploads/article_files/V49/V49_N11/V49_N11_P432_435_A075.pdf,

3: http://web.stanford.edu/group/stanfordbirds/text/essays/Eating_Feathers.html

5: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1474-919X.1989.tb04784.x/abstract

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.