Viilentääkö Silkkiuikku muniaan tuulettamalla – Katso video

Kommentoi

Kuvaamalla ja tarkkailemalla luontoa voi oppia moni mielenkiintoisia asioita niin eri lajien käytöksestä kuin luonnosta kokonaisuudessaan. Hyvänä esimerkkinä tästä seuraamaani silkkiuikkupari, jonka pesimäkauden alkua olen viime viikkoina melko kiinteästi seurannut.

Niinpä kun viikko sitten näin silkkiuikkuemon kohottautuvan yllättäen pesänsä laidalle ja alkavan värisyttämään siipiään kuin tuuletinta ikään, en todellakaan tiennyt varmuudella mistä oli kysymys. Arvailla tietenkin saatoin.

Aiemmin oli nimittäin nähnyt silkkiuikun tekevän näin sekä tällä pesälautalla että vähän kauempana rannasta oleva toisella pienemmällä lautalla. Kaikilla noilla kerroilla lintu oli kuitenkin pudistellut itseään huomattavasti lyhemmän aikaa. Tällöin linnun käytös oli selvästikin liittynyt soidinmenoihin, ja päättyivät yleensä lintujen paritteluun.

Kun sitten myöhemmin selvittelin asiaa, löysin aika nopeasti tiedon siitä, että joidenkin uikkulajien tiedetään osaavan viilentää liiallisen lämmön uhkaamia muniaan tuulettamalla niitä (esim. 1, 2, 3). Ja kuvausilta oli todellakin lämmin, vaikkei lähelläkään helteistä, joten se ei ehkä ollut ainoa tekijä, joka mahdollisesti sai hautovan emolinnun tuntemaan tarvetta viilentää munia. Jos siitä loppujen lopuksi sitten oli edes kysymys.

Asiaa edelleen selvittäessäni ilmenikin, että munia saattoi lämmittää sään lisäksi myös silkkiuikun pesän rakennusmateriaali. Silkkiuikun pesä on kasattu nimittäin suurelta osin helposti maatuvasta kasviperäisestä aineksesta, joka kompostoituessaan tuottaa lämpöä. Silkkiuikun pesää on jopa verrattu puutarhakompostiin.

Tätä pesäainesten lämpöominaisuutta silkkiuikku osaa myös hyödyntää, sillä sen tiedetään pesältään lähtiessään tarpeen vaatiessa peittelevän munansa kompostoituvilla lehdillä ja näin suojelevan niitä liialliselta jäähtymiseltä.

P.s. Taustalla kuuluva melu on peräisin läheiseltä suurelta sahalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.