Taivaalliset väriurut – Harvinainen haloilmiö pimeällä taivaalla

2 Kommenttia

Kuva: teollisuusalueen luomat halot pimeällä iltataivaalla. halo, haloilmiö, effect, nature photography

Kuva: teollisuusalueen luomat pylväshalot pimeällä iltataivaalla.

“Terve, Olli. Onko auto lämpimänä ja kamera käyttövalmiina, sillä nyt on nimitäin taivaalla sellainen valoshow, jota en ole ennen nähnyt.”

Suurin piirtein näin alkoi suonenjokelaisen  lukijani kertomus pimeällä talvisella iltataivaalla näkemistään värillisistä valopylväistä.

No, kauan ei minua tarvinnut hoputella, vaan säntäsin niiltä istuinsijoiltani jo pimenneeseen iltaan etsimään valonäytöstä häneltä saamieni vinkkien perusteella.

Ja toden totta, sieltähän ne löytyivät nuo taivaalliset väriurut aivan läheltä mansikkakaupungin keskustaa. Näkymä oli lähes käsittämätön: Korkealle pimeälle taivaalle sinkoutui kymmeniä erivärisiä säteitä, jotka hohtivat kilpaa kirkkaana paistavan kuunsirpin kanssa. Huikeaa!

Kuva: teollisuusalueen luomat halot pimeällä iltataivaalla. halo effect, nature photography

Kuva: teollisuusalueen luomat halot pimeällä iltataivaalla.

Ilmiön taustalla oli pakkasella muodostuneen jääsumun pienen pienistä kiteistä taittuvan valon synnyttämät pylväshalot.  Auringon sijasta valonsäteiden lähteinä olivat kuitenkin pääasiassa sekä tavalliset katuvalaisimet että läheisen teollisuusalueen valot. Merkillistä haloilmiössä oli se, että valopilarit kohosivat satojen metrien korkeuteen suoraan ylöspäin kohti taivaan lakea, vaikka lamppujen kuuppien olisi maallikkoanalyysin mukaan pitänyt estää tämä. Ihmeellisiä ovat fysiikan lait.

P.s. Väriurut loistivat kaupungin yllä vain tuona yhtenä iltana 22.1.2007. Sen jälkeen niistä ei ole tehty havaintoja.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.