Suuria lintuja iltataivaalla ja muita muistoja kuvauskesästä 2017

Kommentoi

harmaahaikara,lentaa,tyyrinvirta,rautalampi

Harmaahaikara lentää iltataivaalla. Tyyrinvirta, Rautalampi.

Viime kesänä valokuvasin luontoa ehkä vähemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun aloin luontokuvaamaan ammattimaisesti varsinaisen päivätyöni ohella. Syitä kuvamäärän laskuun oli ainakin kolme: Kuva-arkistoni on nykyisellään niin suuri, ettei minulla ole monestikaan välitöntä tarvetta kuvata mitään lehtijuttujani varten. Toiseksi, kesän sää ei ollut erityisen suotuisa pääkohteideni, lintujen, kuvaamiselle. Ja kolmanneksi, kesäksi suunnittelemani kaakkurien kuvaukset eivät koskaan toteutuneet, sillä lammen pesintä keskeytyi häirinnän takia  jo toisena peräkkäisenä kesänä.

Tämä oli minulle suuri pettymys, sillä olin henkisesti valmistautunut käyttämään paljon aikaa kaakkurien kuvaamisen. Valokuvien sijaan keskityinkin kuvaamaan paljon aikaisempaa enemmän videoita, mikä on näkynyt myös kesällä ja syksyllä julkaisemissani blogiartikkeleissa.

Kesän kuvauksista ensimmäisinä mieleeni tulee elokuinen ilta Rautalammin Tyyrinvirralla. Olin tuolloin juuri lopettelemassa harmaahaikarakuvauksia siltä illalta, kun hyvin erikoiset luonnonilmiöt saivat minut kiinnittämään huomioni niiden itsensä lisäksi myös laskevan auringon värittämällä taivaalla lentäviin sääksiin ja harmaahaikaroihin.

saaksi,kalasaaksi,aurinko

Sääksi eli kalasääski lentää korkealla taivaalla kohti iltaurinkoa. Rautalampi, Tyyrinvirta.

harmaahaikara,lentaa,tyyrinvirta,rautalampi

Harmaahaikara lentää iltataivaalla. Tyyrinvirta, Rautalampi.

Se, mitä taivaalla lintujen lisäksi olivat nimittäin kaarihalo ja helmiäispilvi. Samanaikaisesti ne eivät kuitenkaan olleet näkyvissä, vaan ensin taivaalla näkyi osa kaarihalon toisesta puolen kaaresta. Sen lopulta kadottua taivaalle syntyi – juuri ennen auringon lopullista katoamista metsänrajan alle –  värikäs pienehkö helmiäispilvi.  Yritin tietenkin saada vangittua kuvaan jonkin taivaalla kiertävistä kalasääskistä tai harmaahaikaroista, mutta valitettavasti se osoittautui sillä kertaa mahdottomaksi tehtäväksi.

Jonkinlaisen kuvan näkemästäni toivottavasti kuitenkin antaa alla oleva kuva, jossa sääksi on juuri ohittanut värikkään halon.

halo efekti,sääksi,kalasääski,osprey,

Sääksi eli kalasääski lentää haloilmiön ohi korkealla taivaalla . Rautalampi, Tyyrinvirta.

Harmaahaikaroita kuvasin siis elokuussa enemmänkin. Tuolloin olin liikkeellä pääasiassa iltaisin, mikä näkyy kahdessa alla olevassa kuvassa, jotka on otettu vielä edellisiä kuviakin myöhemmin. Kello oli tuolloin lähes kymmenen.

 

harmaahaikara

Harmaahaikara valmiina kalastamaan auringon laskettua.

harmaahaikara,kalanviljely,ruokinta-automaatti

Harmaahaikara auringon laskettua kalojenruokinta-automaatin metallikaarella.

Illalla on myös kuvattu lähes naapurissani heinäkuussa vieraillut kattohaikara, jonka onnistuin kuvaamaan lajille tyypillisestä paikasta, tolpannokasta.

kattohaikara

Kattohaikara lyhtytolpan päällä, Suonenjoki, heinäkuu 2017.

Kattohaikarahan oli minulle hyvin harvinainen kuvauslaji, sillä tämänkertainen lintu oli vasta toinen kuvaamani lajin yksilö. Sen sijaan viimeisen kuvan kohdetta, pähkinähakkia, olen päässyt kuvaamaan vuosien mittaan useammankin, mistä kiitos Metlan Suonenjoen yksikön monille sembramännyille. Sembran kävythän ovat tämän itäisen lajin suurinta herkkua, mikä tulee hyvin ilmi oheisesta kuvastakin. Kuva suurta sembran käpyä nokassaan kantavasta pähkinähakista on otettu elokuun lopulla.

sembra,sembramanty,pahkinahakki

Pähkinähakki nokassaan suuri sembran käpy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.