Vaalea leukistinen räkättirastas tuomipihlajassa – Harvinainen tilannekuva 71.

2 Kommenttia

räkättirastas, fieldfare, grive litorne,

Leukistinen räkäkättirastas

Ihannetilanne luontokuvaajalle olisi se, ettei tarvitsisi lähetä merta edemmäs kalaan, vaan voisi kuvata kaiken tarvittavan omassa pihassaan.

Käytännössä tämä on tietysti mahdotonta, mutta synkkyyteen asian suhteen ei tarvitse vaipua, sillä ainakin itse olen vuosien varrella onnistunut ikuistamaan monta mielenkiintoista kuvaa omassa puutarhassani. Joskus kuvaaminen on onnistuakseen vaatinut melkoisia etukäteisjärjestelyjä, mutta joskus kuvattavat tulleet ja jääneet kuvattavikseni niitä mitenkään ennalta houkuttelematta.

Yksi unohtumattomimmista oman pihani tuottamista kuvauskokemuksista oli vain valkoisen ja ruskean sävyjä höyhenpuvussaan kantaneen vaalean räkättirastaan ruokailu takapihallani kasvavassa tuomipihlajassa heinäkuun lopulla 2006.

Toki suurin osa kuvistani on tietenkin otettu muulla kuin kotipihassa, mutta kovin kaukaisille merille en ole kamerani kanssa juurikaan eksynyt. Itse asiassa kuvausreviirini pienuus voi tulla jollekin yllätyksenä: Arviolta noin 90 % kaikista eläinkuvistani on otettu linnuntietä noin 20 kilometrin säteellä kotoani.

Tämä on ollut mahdollista yksinkertaisesti siitä syystä, että tein jo vuosia sitten ekologisen päätöksen välttää mahdollisimman paljon oman lukijareviirini eli paikallislehtemme ilmestymisalueen ulkopuolella kuvaamista.

Yksi harvoista sääntörikkeistä tapahtui helmikuussa 2007, jolloin kävin katsomassa ja samalla kuvaamassa sieltä löytynyt hyvin harvinaista valkopäätiaista. Selityksenä teolleni – tekosyynäkin sitä voitaneen pitää – oli se, että minua pyysi kuskiksi eräs sillä hetkellä autoton rautalampilainen lintuharrastaja.

Valkopäätiainen, Uurainen

Valkopäätiainen, Uurainen, 2007

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.