Opi tunnistamaan harvinainen valkopäätiainen videon ja kuvien avulla

Kommentoi

Videon harvinainen valkopäätiainen (Cyanistes cyanus) vieraili viime vuoden marraskuun lopulla muutaman päivän ajan Tervon Talluskylässä Pohjois-Savossa.  Tämä kotoisen sinitiaisemme kalvakan kaunis serkku muistuttaa melkoisesti sinitiaista, mutta se on silti helposti erotettavissa sukulaisestaan.

valkopäätiainen,cyanistes cyanus,azure tit,lasurmeise

Valkopäätiainen ja sinitiainen.

Valkopäätiaisen pää, posket ja koko alapuoli ovat lähes puhtaan valkoiset. Samoin sen siivessä on selvästi havaittava valkea siipijuova, ja sen levitetty pyrstö on laidoiltaan leveälti valkoinen. Päältä valkopäätiainen on pääosin tyylikkään sininen tai harmaansininen.

valkopäätiainen,cyanistes cyanus,azure tit,lasurmeise

Valkopäätiainen Tervossa, v. 2019.

Valkopäätiaisen saattaa sotkea vain väripigmenttien puuttumisen vaalentamaan leukistiseen sinitiaiseen. Myös valkopäätiaista muistuttava sinitiaisen ja valkopäätiaisen risteymä on mahdollinen, sillä lajit ovat niin läheistä sukua toisilleen.

leukistinen sinitiainen

Leukistinen sinitiainen

Tästä Länsi-Venäjältä Siperian yli aina kauas Tyynenmeren rannoille ulottuvalla lehtimetsävyöhykkeellä pesivästä linnusta on Suomessa kertynyt todella vähän havaintoja. Pohjois-Savossakin valkopäätiaista oli tätä ennen nähty tiettävästi vain yhden ainoan kerran, Kaavilla huhtikuussa 2016.  Omalla kuvausreviirilläni Sisä-Savossa ei lajista sen sijaan ole toistaiseksi yhtään aiempaa varmistettua havaintoa.

valkopäätiainen,cyanistes cyanus,azure tit,lasurmeise

Valkopäätiainen Tervossa marraskuussa 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.