Värirengastettu kurki kutsuu puolisoaan – Katso ja kuuntele video

2 Kommenttia

Kävin eilen illalla Rautalammin Rastunsuolla, joka on alueen merkittävin lintupaikka suurine peltoaukeineen ja kosteikkoineen. Olen itse asiassa käynyt siellä viime aikoina useita kertoja seuraamassa kevään ja ennen kaikkea lintujen muuton editymistä. Kovin kummoisia asioita en ole toistaiseksi kuitenkaan saanut kuvattua tai edes onnistunut näkemään.

Niinpä tämän värirengastetun kurjen ja sen komean kumppanin  kohtaaminen oli iloinen yllätys. Sitä oli myös se, että kurkipari jatkoi kaikessa rauhassa ruokailuaan vielä ainakin puoli tuntia sen, jälkeen kun olin karauttanut paikalle uljaan kuvakonini sisuksissa.

Tällä hetkellä en vielä tiedä, mistä tämä naaraskurki oli kotoisin, eli missä se oli alkujaan rengastettu. Asia selvinnee kuitenkin melko pian, jahka ole saanut kiinni tutun kurkirengastajan Petteri Mustakallion. Odotan tietoa mielenkiinnolla, koska kokemus on osoittanut, ettei koskaan voi etukäteen tietää, mitä kurjesta lopulta paljastuu.

Lisäys 7.4.2016: Värirenkaiden perusteella kurkivastaava Pekka Mustakallio antoi linnusta seuraavat tiedot: Kurki M 62962 oli rengastettu maastopoikasena 19.7.2012 Pyhäsalmella. Linnusta on tätä aikaisemmin tehty vain yksi havaintoilmoitus Unkarista ( 12.11.2012).

Lisäys 3.5.2016: Sain tänään Rengastustoimistosta tiedon, jossa kerrottiin linnun tarkemmin linnun Unkarin havaintopaikka: Csongrád, Etelä-Unkarissa.

Kerran aiemminhan yksi kuvaamani rengastettu kurki paljastui ensimmäiseksi Länsi-Suomessa rengastetuksi kurjeksi, joka oli tavattu Itä-Suomessa.

Joka tapauksessa nyt on jo selvää, ettei nyt kuvaamani lintu ole sama yksilö kuin tuolloin ja jonka voit nähdä tästä linkistä.

Tämänkertaisen kurjen tarkan sijaintipaikan puolestaan voit nähdä tästä linkistä: Rastunsuo, Kökkökallio

2 Comments

  1. Riitta

    Mielenkiintoista kuulla rengastajan kommentit. Mahtavaa – kiitos!
    Mitä nuo värit kertovat?

    • Olli

      Mukava kuulla että pidit! Värirenkaat muodostavat yksilöllisen koodin, jonka perusteella lintu on mahdollista tunnistaa muista värirenkailla merkityistä linnuista. Niiden avulla on myös mahdollista selvittää sekä linnun rengastushetki että -paikka. Usein myös ikä. Värirenkaat tekevät lisäksi mahdolliseksi niiden lukemisen ilman linnun kiinniottoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.