Hylätyn Nallen seuraava kohde on särkyneiden toiveiden talo – Tutustu ennakkoon.

1 Kommentti

Särkyneen toiveen katu.

Huom! Tässä autiossa talossa kuvaamassani videossa on jälleen ”aidot” äänet, mutta ehdotan, että laitat taustalle kuulumaan Eila Pienimäen surullisen kappaleen. Ainakin itseäni se auttoi pääsemään oikeaan tunnelmaan.

Sain eilen lintuharrastajaystävältäni vihjeen mahdollisesti kuvausprojektiini sopivasta autiosta talosta. Ystäväni ei ollut käynyt talon sisällä, joten minulla ei ollut etukäteen minkäänlaista tietoa siitä, mitä talossa mahdollisesti kohtaisin.

Mennessäni talon aukinaisesta ovesta sisään mielessäni pyöri moni ajatus: Olisiko se täysin tyhjä kaikista talossa vietetystä elämästä kertovista esineistä? Entä löytäisinkö talosta joitain yhtymäkohtia edellisiin kuvaamiini autioihin taloihin.

Huoleni haihtuivat kuitenkin hyvin nopeasti, sillä talossa oli yllättävän paljon esineistöä. Etenkin lasten leluja.

Vanha äänilevy, Toivekonsertti 18, Rytmi, 1962.

Kaikkein puhuttelevin esine oli kuitenkin pöydälle hyvin näkyvälle paikalle jäänyt vanha äänilevy, jonka ensimmäisen kappale oli Eila Pellisen esittämä ’Särkyneen toiveen katu’.

Tavaroiden paljous ja joidenkin niiden sijainti toi tunteen, että talo oli hylätty suhteellisen äkillisesti. Mitään todellisuspohjaa ei kuitenkaan tunteellani ollut. Ainoat talon hylkäämisestä todellista tietoa antaneet esineet olivat tälläkin kertaa lattialla lojuvat lehdet, joista myöhäisin oli Nyky Posti vuodelta 1992.

 

Nyky Posti, no 4, 1992.

 

Kuin enteenä talon tulevasta kohtalosta lehden etusivulla komeili Matti Nykäsen nimi, jolla ei myöskään ole elämässään mennyt kovin hyvin.

Yllättävin havainto oli kuitenkin se, että kuten useammassa kuvaamassani autiossa talossa myös tässä oli asunut kuvataidetta harrastanut henkilö. Asunnosta näet löytyi kolme eri vaiheeseen työstettyä öljyvärimaalausta. Aikaisemmista löytämistäni maalauksista nämä kuitenkin poikkesivat siinä, ettei näiden tekijä ollut suinkaan lahjaton, päinvastoin.

Talon kunto oli kaksijakoinen: Lattia oli lähes täysin laho siellä, mistä sitä peitti muovimatto. Itse asiassa keittiössä kameran kanssa liikkuminen vaati tästä syystä suurta varovaisuutta.

Muualla lattiat olivat pelkää lautaa, mistä johtuen ne eivät olleet lahonneet lainkaan.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.