Ihmeellinen leipäkorisieni – Arkiston helmi, v. 2004.

Kommentoi

Leipäkorisieniä tikussa.

Vuonna 2004 eräs lukijani soitti ja kysyi kiinnostustani leipäkorisieneen. Rehellisesti tunnustin hänelle, ettei minulla ollut aavistustakaan, mistä sienestä hän puhui. Onneksi soittajalla oli kärsivällisyyttä kertoa minulle kärsivällisesti sienen omalaatuisesta ulkonäöstä. Ja minä olin myyty.

Leipäkorisieni (Crucibulum laeve) ei ole erityisen harvinainen, mutta sitäkin ihmeellisempi tuon pikkuruisen eliön elämä on.

Aluksi tämä muutaman millin korkuinen lilliputti kasvattaa suppilon muotoisen jalan, jonka yläosaa peittää punaruskea suojakuori.

Myöhemmin kuori muuttuu rieskan väriseksi ennen kuin lopulta hajoaa ja katoaa. Tällöin kuoren alta paljastuvat pienet pyöreät ”sämpylät” eli peridiolit.

Leipäkorisieniä tikussa.

Loppujen lopuksi itiöitä sisältävien peridiolien alaosasta kasvaa vieterimäinen rihmajänne, joka kosteuden vaikutuksesta turpoaa ja sinkauttaa leivät maailman turuille. Ihmeellistä ja nerokasta, eikö totta!

P.s. Suomen luonnonsuojeluliitto on julkaissut mielenkiintoisen oppaan lahopuutarhan perustamiseen. Tähän Lahopuusta elämää -nimiseen oppaaseen voit tutustua tästä linkistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.