Jäätynyt putous hohti kuin hiomattomat jalokivet – Jääluolien Kourujoki yllätti jälleen

Kommentoi

Olen kuvannut Suonenjoella virtaavaa pientä Kourujokea eri syistä eri vuodenaikoina jo vuosien ajan. Ensimmäisen kerran kiinnostukseni paikkaan heräsi syksyllä 2013, jolloin löysin joessa olevan pienen, yllä olevan videonkin tapahtumapaikkana olevan kallioputouksen, ja innostuin kokeilemaan sen sopivuutta virtaavan veden liikkeen kuvaamiseen pitkien valotusaikojen avulla. Kuviin epätodellista tunnelmaa tuomaan käytin tuolloin vanhaa, elämää paljon nähnyttä nukkea.

nukke,kosken kuohu,kuohuva koski,pitkä valotusaika

Nukke kuohuvassa koskessa.

nukke, kuohuva koski,

Nukke kuohuvassa koskessa, kuva 3.

Pääosin olen kuitenkin kuvannut joella talvisin. Aluksi sieltä löytämiäni kauniita jäämuodostelmia.  Systemaattiseksi joen tilan talvisen seuraaminen muuttui sitten vuonna 2015, jolloin löysin joesta mielenkiintoisia, Suomessa erittäin harvinaisia jääluolia. Kansallisesti tunnetuiksi Kourujoen jääluolat nousivat vuonna 2016, jolloin YLE kävi kuvaamassa niitä.

Suuri kristalliluola v. 2015

Noita kauniita jääluolia syntyi jokeen myös parina niiden löytymisvuotta seuraavana talvena, mutta viime kahtena hyvin leutona talvena niitä ei ole valitettavasti muodostunut.

Ei siis tänäkään talvena. Ei vaikka olen säännöllisesti käynyt paikalla tarkastamassa jäätilanteen. Tosin en edes noilla kerroilla odottanut jääluolia löytäväni, sillä niin joen vesimäärä kuin veden virtaama ovat olleet koko talven ajan aivan liian suuret jääluolien syntymiselle. Tästä kiitos pidempien kunnollisten pakkasjaksojen puuttumiselle.

Kuuntele jääluolien ääniä v. 2014.

Kun viime viikon loppua sitten edelsi kaksi melko kylmää pakkasyötä, päätin lauantaina käydä katsomassa, jos jotakin mielenkiintoista kuitenkin olisi tapahtunut. Ja suureksi yllätyksekseni niin todellakin oli käynyt. Kallion yli kuohuvan kosken kuorrutti suurelta osin kristallimainen, täysin lumeton jääkuori, joka kimalsi silmiä hivelevän kauniisti viistosti taivaalta loistavan auringon valossa. Toki kallioputous oli joinakin aiempinakin talvina saanut jääkuorrutteen, mutta aina aiemmin lumi oli aina suurelta osin peittänyt jäisen pinnan salatun kauneuden.

Nyt näin ei siis ollut, vaan epätasaisen kristallimaisen pinnan eri värit hohtivat monin paikoin kuin hiomattomat jalokivet pilvettömältä taivaalta paistaneen auringon säteiden läpivalaisemina.

Valitettavasti jäinen paratiisi katosi yhtä nopeasti kuin oli syntynytkin. Maanantaina siitä oli jäljellä vain kaunis muisto.

kourujoki,vesiputous,jäätynnyt putos

Kourujoen jäätynyt putous auringonvalossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.