Jännittävä tutkimusmatka kahteen Kourujoen jääluolaan Suonenjoella

Kommentoi

Pari viikkoa sitten sää lopulta armahti minut. Pakkanen kiristyi ja kahteen Kourujoen jääluolaan muodostui niin vahva jäälattia, että se mahdollisti niiden tarkemman tutkimisen. Tosin tänä vuonna kaikki Kourujoen jääluolat ovat sen verran matalia, että niissä liikkuminen on huomattavasti vaikeampaa kuin parhaina vuosina.  Niinpä toisessa käymistäni luolista (videolla ensimmäinen) vain ryömiminen oli mahdollista. Toinen luolista on hiukan edellistä korkeampi (n. 70 cm), joten minunkin kokoisen jättiläisen oli paikoitellen mahdollista jopa kontata sen sisällä.

Tutkimani jääluolat ovat myös muodoltaan hyvin erilaisia: Matalampi luolista on taskumainen ja levenee suuaukon jälkeen huomattavasti. Syvyyttä luolassa ei ole maksimissaan kuin kai parisen metriä mutta leveyttä kuutisen. Luola on kuitenkin niin matala, etten turvallissyistä nyt yrittänyt edes päästä sen kauimpaan sopukkaan.

Toinen jääluolista on puolestaan muodoltaan tunnelimainen, ja sen molemmissa päissä on suuaukot.  Kuitenkin vain yläjuoksun puoleinen suuaukoista on niin suuri, että sen kautta on mahdollista päästä sisälle tunneliin. Erikoista tässä jääluolassa on se, että se kapenee jonkin verran luolan päätyä kohden. Aivan lopussa luola kuitenkin jälleen levenee, jolloin jääluolan päätyyn muodostuu pieni ja kaunis ”jäinen huone”, jossa jopa minäkin onnistuin oikaisemaan koko 191-senttisen varteni lähes makuuasentoon hyvin ansaitsemiani päiväunia varten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.