Kaunis kristalliluola – Jäätynyt Kourujoki yllätti

Kommentoi

Tunnustan sen heti: Tänään meni pupu pöksyyn! Tarkoitukseni oli nimittäin tunkeutua syvemmälle eilen kuvaamaani paannejääluolaan. Tänään homma ei ollut edes varusteista kiinni, sillä olin ”valmistanut” itselleni vanhoista sadetakin housuista vedenpitävät kahluuhousut. Lisäksi olin varustettu polvisuojilla, joiden avulla voisin kontata kalliopintaisen joen pohjaa pitkin, sekä myös vedenpitävillä hanskoilla – nekin itseni kyhäämät – joiden avulla voisin nojata tarpeen vaatiessa käsilläni jääkylmän joen pohjaan.

Homma toimikin ihan hyvin, ja pääsin etenemään toista metriä noin viisi metriä pitkään tunnelimaiseen matalaan jääluolaan. Sitten alkoi kuitenkin hirvittää, sillä mitä pitemmälle etenin, sitä uhkaavammalta kypäröityä päätäni koko ajan kolhiva jääkansi alkoi tuntumaan: Mitä jos se syystä tai toisesta romahtaisikin niskaani? Ajatus alkoi tuntua yhä ahdistavammalta, kun huomasin pakittamisen matalassa tunnelissa olevan vieläkin vaikeampaa kuin eteenpäin konttaaminen.  Niinpä tein sen ainoan järkevän päätöksen, joka oli tuossa tilanteessa tehtävissä: Päätin jättää leikin kesken. Lopullisesti.

Onneksi minulla oli kuitenkin varasuunnitelma, johon tartuin innokkaasti, koska en halunnut poistua paikalta mieli matalana. Nyt hylkäämäni tunnelin takana oli nimittäin Kourujoen jäätynyt kallioputous, ja aivan sen alaosassa olin hoksannut aiemmilla käynneilläni kauniiden jääpuikkojen peittämän aukon. Tuo salaperäinen, mahdollisesti uuteen jäiseen tunneliin tai jopa oikeaan jääluolaan johtava aukkoa suorastaan vaati minua tutkimaan, millainen jäinen maailma sen edessä roikkuvien suurten jääpuikkojen taakse mahdollisesti kätkeytyisi.

Sen, mitä sieltä löysin, selviää oheisen videon lopuksi. Sen voin kuitenkin paljastaa – jos jo et ehtinyt videotani katsomaan – että heti jääpuikkoverhon takaa löytyi maksimissaan noin 70 senttiä korkea tunnelimainen luola. Tunneliin en voinut kuitenkaan ajatella meneväni, sillä toisaalta veden alla oli ilmeisesti liukas kalliopinta ja toisaalta olisin voinut varomattomuudellani rikkoa sen kauneuden jonka sieltä löysin.

P.s. Jos et ole vielä nähnyt, millainen oli toistaiseksi kaunein Kourujoelta löytyneistä suurista jääluolista, voi tehdä sen alla. Löysin luolan tammikuussa 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.