Suonenjoen Kourujoelta löytyi paannejääluolia – katso kuvat jäänalaisista saleista.

Kommentoi

Paannejääluola, Suonenjoen Kourujoki.

Paannejääluola, Suonenjoen Kourujoki.

Kun kuulin, että Pohjois-Karjalan Lieksasta oli löytynyt virtapaikoista upeita jääluolia, päätin heti ottaa selvää oman kuvausreviirini  virtapaikkojen tilanteen.

Ja yllätys yllätys, jo ensimmäisestä tutusta koskesta niitä todellakin löytyi aina uteliaan kamerani kuvattaviksi.  Tämä paikka on se sama Suonenjoen Kourujoki, jossa olen jo kahden vuoden aikana käynyt kuvaamassa aina tilaisuuden tullen.

Edellisestä käynnistäni ei ollut kulunut montakaan viikkoa, mutta silloin voimakkaasti kuohuneesta koskesta oli vain muisto jäljellä. Mennyt pakkaskausi oli hyydyttänyt kosken täysin,  ja jopa komea kallioputouskin oli kokonaan jään peitossa.

Paannejääluola, Suonenjoen Kourujoki.

Paannejääluola, Suonenjoen Kourujoki.

Pakkaset olivat myös vähentäneet jääkannen syntymisen jälkeen veden virtausta siinä määrin, että monin paikoin jokea peittävän jään alle oli muodostunut useita  komeita matalia jääsaleja.

Ainut paikkaan ihastunut en kuitenkaan ollut, vaan koskessa ilmeisesti asustaa myös saukko, jonka jalanjälkiä ja ruokailupaikkoja paikasta löytyi useita. Syy saukon paikassa viihtymiseen oli ilmeisesti juuri paannejään alle jäänyt tyhjä, jossa se jäljistä päätellen saattoi liikkua vaivattomasti.

Valitettavasti minulle ei saukko kuitenkaan suostunut itseään näyttämään.

Lieksan jääluolista YLEn sivulla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.