Kevätmuuton jättiyllätys – Onko Rautalammin isolepinkäisen seuralainen oikea pääsiäislintu

3 Kommenttia

Isolepinkäinen ja ihmeellinen pääsiäistipu

Isolepinkäinen ja ihmeellinen pääsiäistipu

Eilen julkaisemani tieto Suonenjoelta löytyneestä pääsiäislinnun – vai pitäisikö sanoa pääsiäistipun – pesästä sai tänään yllättävää jatkoa!

Voimakas lounatuuli näyttää nimittäin lennättäneen Rautalammilla sijaitsevan Tyyrinvirran lintutornin kupeella olevalle ruokintapaikalle oudon ilmestyksen. Harvinaisen linnun ulkonäkö viittaa riikinkukkoon, mutta se on kooltaan huomattavasti mitään tunnettua riikinkukkolajia pienempi.

Erikoisen linnun nimi selvinnee viimeistään 1.4, sillä asiantuntijat ahertavat paraikaa mystisen linnun lajimäärityksen kimpussa. Toistaiseksi he joutuvat kuitenkin tyytymään ottamaani autenttiseen kuvaan itse tapahtumien keskipisteestä.

Tapauksen suuresta huomioarvosta kertoo se, että tieto linnun olemassaolosta on levinnyt maailmalla kulovalkean tavoin.  Niinpä  jo huomenna paikalle odotetaan eläintieteilijöitä niin Helsingistä kuin maailmankuulusta Lontoon Natural History Museumista.

Tällä hetkellä ei siis ole selvillä, mikä lintu on ja mistä se on alunperin kotoisin. Ratkaisematta on myös se, onko tämä sama pääsiäsilintu, jonka pesä siis löytyi vastikään Suonenjoelta.

Paikalle rientävillä tiedemiehillä on kuitenkin riittävästi aikaa tutustua omakohtaisesti lintuun, sillä se on hyvin voipuneen oloinen. Tästä syystä on todennäköistä, että se viihtyy ruokintapaikalla ainakin yli tulevan viikonlopun.

Myöskään liian innokas yleisö ei pääse säikäyttämään lintua, sillä paikallinen poliisi on jo ennakoinut mahdollisen väenpaljouden ja ryhtynyt erikoistoimenpiteisiin linnun suojelemiseksi.  Siksi  uteliaita ei päästetä sataa metriä lähemmäksi ruokintapaikkaa.

P.s. Tämä tarina julkaistiin jo vuonna 2004, joten jouduin muuttaman sitä jonkin verran sitoakseni sen juonellisesti edelliseen blogissani julkaisemaani pääsiäislintukevennykseen, joka julkaistiin vasta 2010.

3 Comments

 1. Tero Pelkonen

  Onneksi olkoon harvinaisesta lintulöydöstä.Ihan selvä pääsiäislintuhan se on, ainakin näin maallikon silmin. Tämä on yleisempi pohjoinen alalaji vielä. Itse en ole luonnossa tavannut, mutta Avaraluonto-ohjelmassa näytettiin. Siperiassa tämä on suht yleinen.

  • admin

   Kiitos, kiitos! Onni potkii, kun oikein yrittää. Kiitos myös Siperia-tiedosta. Jos ja kun menen Venäjälle ensi kesänä, pitää ulottaa matka sinne saakka, ja katsoa, mitä Siperia opettaa tässä asiassa.

 2. Katariina

  Hurja juttu kerrassaan. Toivotaan että linnun nimi “keksitään” 🙂

  HUOM: Huomenna on vasta 31.3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.