Kuun halo ja muita haloilmiöitä valokuvissa ja videoilla

Kommentoi

haloilmiö,halo,valokehä,valokehä,kuu,kuutamo

Kuun halo, valokehä

23.10. 2018 näin ensimmäistä kertaa – muistaakseni – kuun valon synnyttämän halon pimeällä iltataivaalla. Erityisen selkeä ei valokehä ollut, ja minulta kestikin hetki ennen kuin tajusin, ettei kotini yläpuolella taivaalle kehittynyt tähtien osin ympäröimän vaalea kehä ollut vain hetkellinen nopeasti katoava erikoinen pilvimuodostelma.

Paljain silmin tuo valokehä ei todellakaan ollut kovin helposti havaittava, ja epäilenkin, ettei kovin moni minun lisäkseni sitä edes huomannut, vaikka se oli nähtävissä useita tunteja. Itsekin pääsin näkemään tuon kuun halon tarkemmin vasta haettuani kamerani – sekä tietenkin myös jalustan – jolloin kamerani kennolle tulivat ihailtaviksi sekä itse halokehä ja sen punertava sisälaita että koko valokehän synnyssä mukana olleet jääkiteistä koostuvat ohuet kuitumaiset yläpilvet. Sitä selkeämmin ilmiö oli havaittavissa, mitä enemmän kuvaa ylivalotti (kuva yllä). (Alla kuva siitä, miltä kuun halo suurin piirtein näytti paljaalle silmälle.)

haloilmiö,halo,valokehä,valokehä,kuu,kuutamo

Kuun halo, valokehä

Haloilmiöhän vaatii syntyäkseen juuri ilmassa olevia jääkiteitä riippumatta siitä, mikä sen synnyssä mukana oleva valonlähde – oli se sitten kuu, aurinko tai vaikkapa katulyhty – kulloinkin on.

Alla kooste aiempina vuosina kuvaamistani erilaisista haloista.

Kesäkuussa 2014 kotini yläpuolella oli varsinainen haloshow, jonka sain taltioitua kuvien lisäksi myös videolle. Linkki tuolloin kirjoittamani selostukseen tilanteesta.

Halo-ilmiö kotini yläpuolella.

Halo-ilmiö kotini yläpuolella.

haloilmiö,halo,kaarihalo,halokaari

Kaarihaloja taivaalla

haloilmiö,halo,kaarihalo,halokaari

Kaarihaloja taivaalla

haloilmiö,halo,kaarihalo,halokaari

Kaarihaloja taivaalla

haloilmiö,halo,kaarihalo,halokaari

Kaarihaloja taivaalla

Jouluaattona 2010 sain puolestaan ihailla pakkaspäivänä Kuopion Puutossalmella Kallaveden yläpuolelle syntynyttä auringon pylväshaloa eli auringonpilaria, jonka valokeila näytti  valaisevan kuin valtava valonheitin keskellä järveä olevaa pientä saarta.

haloilmiö,halo,auringonpilari,pylväshalo

Auringonpilari, haloilmiö

Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun näin jouluaattona samalla paikalla auringonhalon. Kuvasin siellä nimittäin 24.12. 2008  osan sateenkaaren väreissä hohtavasta halosta, jonka alapää näytti laskeutui yllä mainitun halon tavoin pienen saaren – mutta ei saman – kohdalle.

haloilmiö,halo,halokaari,kaarihalo

Kaarihalo, haloilmiö

Kahtena talvena, 2016 ja 2017, olen saanut ihailla haloja myös Rautalammin luonnonkauniilla Tyyrinvirralla laulujoutsenkuvausten yhteydessä. Näitä en kuitenkaan tullut kumpaakaan taltioineeksi valokuviin vaan ainoastaan videolle, kuten alla olevasta esimerkeistä käy ilmi. Ensimmäisessä niistä näkyy laulujoutsenten taustalla osa sekä kaarihalosta että auringonpilarista. Toisessa laulujoutsenten taustalla on puolestaan havaittavissa vain pieni osa hyvin kirkkaasta auringonpilarista.

 

Ensimmäisiin ihmisen luomien valolähteiden synnyttämiin haloihin tutustuin sen sijaan jo vuonna 2007, jolloin Suonenjoen taajamassa sijaitsevan teollisuusalueen katu-  ja teollisuusvalot sinkosivat korkealle taivaalle lukemattoman määrän erivärisiä kirkkaita ja hyvin selvästi näkyviä halopilareita.

halo,halopilari,haloilmiö

Värikkäitä halopilareita, haloja

halo,haloes,Suonenjoki,night

Värikäs haloilmiö, Suonenjoki, 2007.

Seuraavan kerran kohtasin valoheittimien synnyttämiä haloja vasta tammikuun alussa 2016 Suonenjoen Iisveden taajamassa, jossa olevan jääkiekkokaukalon valonheittimistä kohosi muutamia kirkkaanvalkoisia valopilareita todella korkealle pimeälle iltataivaalle.

halo,halopilari,haloilmiö

Halopilari, halo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.