Murskattua maapähkinää ja maapähkinäjauhopalloja lintujen talviruokintaan.

4 Kommenttia

Maapähkinäpalloja ruokinta-automaatissa.

Maapähkinät ovat kohtuullisen edullinen ja ennen kaikkea siisti tapa ruokkia kotipihan lintuja talvella. Tiesitkö muuten että jopa 45 % auringonkukansiemenen painosta on kuorta.

Kokonaiset ja jopa puolikkaatkin maapähkinät vaikeuttavat kuitenkin monien pienempien lintujen ravinnonsaantia melkoisesti.

Siksi on järkevää murskata maapähkinät joko käsin tai tehosekoittimella. On kuitenkin hyvä tietää, että riippumatta murskaustavasta valmiista murskeesta pitäisi siivilöidä kaikki jauhomainen aines pois.

Maapähkinäjauho on nimittäin ongelmallista kahdesta syystä: Ensinnäkin se kostuu helposti ruokinta-automaatissa ja sitten paakkuuntuessaan ja mahdollisesti jäätyessään saattaa tukkia automaatin kokonaan.

Mikä pahempaa, märkä pähkinäjauho pilaantuu helposti, eikä ole enää sen jälkeen soveliasta pikkulintujen ravinnoksi.

Mikä neuvoksi, sillä maapähkinöitä murskatessa jauhoa syntyy yllättävän runsaasti?

Itse olen kokeillut seuraavaa omaa reseptiäni hyvällä menestyksellä:

 Maapähkinänäjauhopallojen resepti

4 osaa maapähkinäjauhoa

2 osaa sulatettua sian ihraa (käsittääkseni kookosrasva ajaa saman asian)

1½ osaa rypsiöljyä.

(huom. olen mitannut aineiden määrät tilavuusmittoina eli desilitroina, en painomittoina)

Maapähkinäjauhot sekoitetaan kuumaan öljyyn, jotta öljy imeytyy ja  kyllästää jauhot mahdollisimman hyvin ja siten estää niiden kastumisen. Tämän jälkeen lisätään sulatettu kiinteä rasva.

Saadusta puurosta voi sitten pyörittää palloja tai vaihtoehtoisesti tehdä rasvatankoja.

Se, kuinka jähmeää seoksesta tulee, riippuu tietenkin käytettyjen aineiden keskinäisestä suhteesta.

Yllä oleva resepti on tehty kunnon pakkasia varten, ja olen testannut sen toimivuuden pakastimessa. Valmiin seoksen ei siis pitäisi muuttua kivikovaksi kovallakaan pakkasella.

 

Leudommissa lämpötiloissa seos on puuromaisen pehmeää, mutta linnut eivät ole siitä valittaneet vaan se on kelvannut niin tikoille, tiaisille kuin pikkuvarpusillekin. Ongelma on siis lähinnä esteettinen.

Jos kuitenkin haluaa seoksesta paremmin leudommille keleille sopivaa, öljyn määrää pitää vähentää.

4 Comments

  1. Sanne Lönnfors

    Moi 🙂
    Talipallot muuttuvat pakkasilla kivikoviksi, joten jos haluaa käyttää kaupan tavaraa kannattaa ostaa ihrapötköä joka pysyy suht pehmeänä kovillakin pakkasilla, tai ihan oikeata ihraa jota löytyy vaikka ruokakaupan pakattujen lihojen hyllystä.

    Linnut suosivat sellaisia ruokapaikkoja missä pystyy suojautua pedoilta joten sireenipensas voisi kelpaa, riippuu miten paljon oksia siinä on, muuten voi lisätä itse (rahaa jostain..)

    Olen kokeillut ties kuinka monta eri systeemiä murskata maapähkinöitä ja totesin lopuksi että siistein ja helpoin tapa on säästää valkoinen 10 litran säkki (maapähkinän tai auringonkukan, on todella kestävä materiaali), kaataa säkin sisältö johonkin kannelliseen astiaan minne hiiret ja rotat ei pääse, viikkaa säkin yläreuna ulospäin että tulee siisti reuna, viikkauksen päälle jeesusteippiä (että reuna pysyy ehjänä eikä ne inhottavat valkoiset narut repsota ja jää sormiin kiinni) ja murskattavat pähkinät sitten säkkiin, sen verran mitä juuri silloin haluaa tarjota ja sitten vaan lekalla hakkaamaan, Itselläni on puinen leka joka on kevyt ja tämä toimii todella hyvin. Kädellä voi suojata yläreunaa etteivät pähkinät valu yläreunasta ulos murskaamisen aikana.
    Pähkinän koolla ei ole mitään väliä mutta mitä isompi pähkinä sitä enemmän menee hukkaan, syövät vaan osan pähkinästä ja loput tippuu maahan

    Eli, hyvä oksainen pusikko, murskattua pähkinää automaattiin ( mulla on sellainen vihreä Ufoalustaa muistuttava vihreä tötterö ), auringonkukkaa ja läskiä / talipötkö niin luulisi lintujen viihtyvän.
    Ja tietenkin voi vielä laittaa vähän vehnää tai kauraa maahan jos haluaa tarjota keltasirkuille jotakin

    Ja kaikki astiat pusikon sisään 🙂

    • Olli

      Kuukkeli vaan! 🙂
      Kiitos kommentista.
      En itsekään käytä kaupan talipalloja, mutta tiedän monien ihmisten niin tekevän. Talipallojen tuunausohje oli siis tarkoitettu heidän ongelmiensa ratkomiseen.
      En ole itse koskaan murskannut käsin pähkinöitä, vaan olen käyttänyt tehosekoitinta siitä syystä, että siten pystyn parhaiten hallitsemaan murskeen koon. Jos se on liian isoa, niin esim. pihani pikkuvarpuset eivät kykene sitä hyödyntämään. Haittapuoli on tuo jauhon määrä ja se aika, joka menee jauhon erilleen siivilöimiseen. Koska muutamassa vuodessa jauhoa oli kertynyt jo parikymmentä litraa, päätin yrittää hyödyntää senkin. Siksi aloin kokeilemaan eri reseptejä.

  2. Sari

    Hei
    Kaupoissa myytävät maapähkinät ovat puolikkaita ja arvelinkin niiden olevan edelleen turhan suuria pikkulinnuille. Millä ne saa käsin murskattua ja miten pieneksi pitäisi saada?
    Viime vuonna mulla oli talipalloja, iso säkki kuorittuja auringonkukansiemeniä ja 1/2 isosta maapähkinäsäkistä. Lisäksi koitin tattaria ja hirssiä. Ihan ensimmäisillä pakkasilla linnut kävivät talipalloilla, mutta siihen jäi. Keväällä muuttolinnut söivät sitten lämpimillä ilmoilla laudat tyhjiksi. Hiiret olivat kellarissa syöneet pähkinät ensin, sitten alkoi auringonkukansiemenet maistua ja papanoiden takia jouduin heittämään pois kaikki jäljelle jääneet.Mistä mahtoi johtua ettei linnuille kelvannut yhtään mikään? Talipalloja söivät vaan alkuun.Asun 8 asunnon puutalossa, ja seinänaapurilla oli kauraa laudalla katoksen alla, toisella naapurilla (1 asunto välissä) kuorellisia auringonkukansiemeniä omenapuun oksalla roikkuvassalaudassa.Mulla on toinen lauta sireenipuskan vieressä ja pallot niillä oksilla. Maapähkinät olivat n.2m päässä sireenipuskasta avoimella paikalla. Puita mun pienellä pihalla ei ole.
    Olen asunut tässä vuoden, kissoja olen nähnyt vain muutaman kerran, kettu kävi ensimmäiset talipallot syömässä yöllä sireenipuskasta. Minä näin sen kun koirat ulkoilutettuani kotiin tullessa poistuvan naapurin portista. Katselin sitä hetken, kun luulin sen poistuvan niin lähdin kotiin. Omalla pikkupihallani katsoin taakseni, niin se seurasi meitä n.3m päässä ja kun tulin sisään, menin ikkunasta katsomaan mitä se tekee, niin söi 7 talipalloa.
    Nyt mulla on pallot metallitelineessä, niin ei ole vaaraa verkoista sen enempää linnuille kuin muillekaan.
    Millä saisin houkuteltua lintuja syömään? Tämä talvi vaikuttaa samalta, että naapureiden tarjoilut kelpaa, minun eivät.

    • Olli

      Moi!

      Haja-ajatelmia kysymyksiisi

      Maapähkinöiden murskaaminen:

      1) Itse käytän tehosekoitinta. Tiedän niitä murskattavan myös yksinkertaisesti esim. vasaralla kovaa alustaa vasten. Voit koettaa myös laittaa pähkinät pussiin, jolloin murskeet eivät lennä ympäriinsä.

      2) Murskeen koolle ei varmaankaan ole olemassa tarkkoja mittoja. Jos kokonaisen maapähkinän murskaa niin, että suurimmatkin palat ovat selvästi pienempiä kuin puolikas maapähkinää, silloin tuloksena on varmaan aika hyvä sekoitus kaikenkokoisia paloja.

      3) Murskeesta on joka tapauksessa syytä siivilöidä pois kaikki jauhomainen aines, sillä se vain kerää helposti kosteutta ja paakkuuntuu.

      Ruokintapaikka:

      4. Ruokintapaikka ei saisi kovin mielellään olla aivan avoimella paikalla, sillä silloin linnuille ei ole niiden haluamia suojapaikkoja mahdollisten petojen, esim. varpuspöllö, varalta. Hiukan liioitellen: mitä enemmän pensaita ja puita, sitä parempi. Oman pihan tilannetta voi parantaa helposti esim. viemällä joulun jälkeen joulukuusen ruokintapaikan suojaksi.

      5. Ilmassa roikkuva tai kepin varassa oleva ruokinta-automaatti on monien lintulajien mieleen. Tällaisen ruokinnan etu on myös se, että se on hygieenisempi ja helpompi pitää puhtaana kuin maaruokinta. Perinteinen avoin lintulautakaan ei ole tässä suhteessa paras mahdollinen, sillä siinäkin linnut istuvat oman ruokansa päällä ja levittävät mahdollisesti tauteja toisiin lintuihin.

      Toisaalta ainakin keltasirkut käyvät mielellään hakemassa kauranjyvänsä maasta. Kauralyhdekin toimii hyvin, mutta niitä ei ole joka paikassa tarjolla

      6. Taajamien piharuokintojen välillä käydään koko ajan tiedostettua tai tiedostamatonta kilpailua. Jos naapurien pihassa käy huomattavasti enemmän lintuja, heillä on ehkä lintujen mielestä tarjolla enemmän ja parempaa ravintoa turvallisemmassa ympäristössä.

      7. Jos talipallot ovat kohtuullisen näkyvällä mutta kuitenkin suojaisella paikalla, syy voi olla palloissa. Ne ovat mahdollisesti liian kovia pakkasella, tai niissä ei ole lintujen mielestä riittävästi rasvaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.