Kelvottoman ruokinta-automaatin peruskorjaus.

10 Kommenttia

Peruskorjattu ruokinta-automaatti.

 

Kyllästyin lopulta siihen, että jouduin vähän väliä puhdistamaan muutama vuosi sitten ostamaani lintujen ruokinta-automaattia ruokintalautaselle kertyvän veden aiheuttamien ongelmien takia.

Muovisessa automaatin ruokintalautasen yläpuolella olevassa sadelipassa oli nimittäin kaksi selvää rakenteellista vikaa: se oli liian kapea ja lisäksi se oli niin väljä, että automaatin ulkoseinää pitkin valuva vedestä osa pääsi valumaan aina syöttölautaselle asti.

Näin se tehtiin:

– tiivistin sadevesilipan ja ruokinta-automaatin rungon välisen raon mustalla ilmastointiteipillä.

– leikkasin melko jäykästä vaahtomuovista (solumuovista) pyöreän kappaleen, jonka halkaisija on noin 4 cm sadevesilipan halkaisijaa suurempi.

– asetin leikkaamani vaahtomuovin vanhan sadevesilipan päälle.

– varmistin vaahtomuovin paikallaan pysymisen rojuistani löytämälläni suurella kumirenkaalla. Tämän voi tehdä myös ilmastointiteipillä, mutta työn jälki ei ole ehkä yhtä siisti.

Huom! Kuvissa näkyy jo aiemmin automaattiini asentamani muovinen verkko, johon olen leikannut suurempia aukkoja lintujen ruokailun helpottamiseksi. Verkon tarkoitus on estää varislintuja pääsemästä siemeniin käsiksi.

10 Comments

 1. Eija Ikäheimo

  Käytettyäni tuota vihreää, isoa ruokinta-automaattia 2 talvea, en enää halua käyttää sitä. Ostin kumpanakin talvena 5 25 kg:n säkkiä auringonkukansiemeniä. Suurin osa siemenistä meni hukkaan, koska linnut pudottelivat melkein kaiken maahan. Suurin osa siemenistä jäi syömättä, kuljetin maankaatopaikalle valtavia saaveja siemenen kuoris ja syömättömiä siemeniä. Tänä talvena tyydyn vain syöttämään linnuille rasvatankoja.

 2. Elsa

  Sama syy sai minut tilaamaan ruotsalaiset hienostelumökit. Toinen on jo käytössä, ovat pikkulinnuille suunnitellut, mutta harakat yrittävät ratkaista ahkerasti ongelmaa.

  • Olli

   Älä sitten ihmettele yhtään, jos turhautuneet harakat alkavat huutelemaan pihallasi ruotsiksi: “Jävla fy fan!”

 3. Alssi Niskanen

  Ei olisi pitänyt alunperinkään ostaa kaupallista “sekundatuotetta”. Viittaus työ jälkeen on turha – eivät linnut siitä piittaa. Vaikuttaa toimivalta automaatilta tuunattuna.

  • Olli

   Olin nähnyt erään lintuharrastajan käyttävän tällaista, joten ajattelin se pelittävän. Totuus oli siis toinen.

  • Olli

   Ei tarvinnut, sillä tämä joustava solumuovi pysyi syystä tai toisesta hyvin paikallaan, kun sen vain painoi oikeaan muotoon vanhaa lippaa vasten. Olin henkisesti valmistautunut tarvittaessa liimaamaan sen lippaan kiinni, muttei siis tarvinnut tehdä sitä.

  • Olli

   Käytin sapluunana muovisankon kantta (halkaisija 30 cm). Keskelle taas leikkasin juuri automaatin putken kokoisen reiän.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.