Puhelinsoitto joka piti tehdä – salmonella vaanii lintuja syöttöpaikoilla.

1 Kommentti

Salmonelloosin vaivaama keltasirkku.

 

Viikonloppuna silmiini sattui eräällä piharuokinnalla paikallaan liikahtamatta jököttävä keltasirkku.

Asiaa tuntemattoman silmiin pyöreän pörhöinen lintu olisi varmaan näyttänyt hellyttävän kauniilta, mutta valitettavasti totuus linnun kunnosta oli jotain muuta:

Hyvin todennäköisesti lintu sairasti salmonelloosia.

Salmonelloosihan leviää helposti linnusta toiseen juuri lintujen talviruokintapaikoilla.

Niinpä nyt kevätauringon jo lämmittäessä on oltava erityisen tarkkana, sillä lämpötilojen noustessa myös salmonellabakteerien elinolosuhteet paranevat ja siten tautiriski kasvaa.

Mitäkö tein? Soitin piharuokinnan omistajalle ja kerroin havainnostani. En tehnyt asiasta sen suurempaa numeroa, eikä myöskään hän minun soitostani. Päinvastoin hän kiitti ja lupasi puhdistaa syöttöpaikan.

P.s. Ei pidä kuvitella, että puhelinsoiton tekeminen olisi ollut helppoa minulle, koska toisten ihmisten elämään puuttumisessa on aina riskinsä.

Onneksi piharuokinnan omistaja ymmärsi itsekin asian vakavuuden ja yhteydenottoni vilpittömyyden. Näin saimme molemmat hyvän mielen.

1 Comment

  1. Jane

    Arvostan ihmisiä, jotka tiedostavat että kysymys on aina jonkin sortin tietämättömyydestä (ja joskus välinpitämättömyydestä), kun havainnoi vakavan epäkohdan, esimerkiksi juuri lintujen ruokintapaikalla. Ja tekevät jotain sen eteen, että asia korjataan.
    Ite olen aina puuttunut asiaan, kun olen havainnut jotain, joka on saanut hälytyskellot soimaan. Puolustan aina heikommassa asemassa olevaa. Esimerkiksi uudella asuinalueellani näin koiran omistajan kanssa ulkona yhteen paikkaan jähmettyneenä. (Omistaja ei kävellyt koiransa kanssa, vaan odotti paikallaan että se tekisi tarpeensa.) Koiran käyttäytymisestä näin, että se oli elänyt eristäytyneesti. OTIN SELVÄÄ, oliko havainnoissani perää. Ja sen jälkeen toimin sen eteen, että asia tutkittaisiin (valvova eläinlääkäri).En voi yleensäkään hyväksyä, että ihminen kääntää katseensa toisaalle eikä tee mitään korjatakseen asian tilaa. No, jokainen elää kai parhaan kykynsä mukaan. Ei se ole helppoa olla sellainen ihminen, joka ottaa vastuuta ja tekee havaintoja ja välittää. Tarkoitus ei ole puuttua, mutta tieto ja kokemus vaikuttavat ihmisen havaintoihin maailmasta. Sorry, nyt tuli koirasta asiaa, vaikka linnuista oli puhe. Yhtä ihania kaikki luomakunnan eläimet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.