Näe kuinka sukeltava alli sinkoaa pyrstöllään ilmaan upeita vesipisararenkaita

2 Kommenttia

Minulla oli jokunen viikko sitten mahdollisuus seurata viikon ajan 1-3 uhanalaisen koirasallin sukeltelua pienellä järvenlahdella. Sukeltelun seuraamiseksi se todellakin meni, sillä  allien tultua järvenselältä ruokailemaan lahdelle, ne eivät juuri koskaan viihtyneet kovinkaan kauan paikallaan veden pinnalla, vaan sukelsivat useimmiten lähes heti palattuaan pintaan.

( HUOM! Jos katsot videon tietokoneen näytöllä, varmista, että video näkyy HD-tilassa.)

Videokuvaamisen kannalta tämä oli tietenkin hyvin turhauttavaa, sillä yhdenkin pidemmän sellaisen videopätkän kuvaaminen, jossa alli oli pidemmän aikaa näkyvissä veden pinnalla, oli sananmukaisesti työn ja tuskan takana. Hyvin usein itse asiassa kävi niin, että alli sukelsi joko juuri ennen, kuin sain kamerani tarkenneltua tai välittömästi sen jälkeen. Tuloksena iso liuta klippejä joissa näkyi vain voimakkaasti väräjävä vedenpinta.

Kun sitten illalla ensimmäisen kuvauskerran kuvausten jälkeen katselin nopeasti läpi sen päivän kuvamateriaalin, huomasin parilla pätkällä telkän sukeltaessaan sinkoavan pitkällä kapealla pyrstöllään ilmaan kauniin vesipisararenkaan tai -kaaren. Kuvaushetkellä en ollut niitä kuitenkaan nähnyt – enkä nähnyt niitä koskaan myöhempienkään kuvausten yhteydessä – sillä syntynyt vesipisararengas oli liian pieni ja tapahtuma liian nopea paljain silmin havaittavaksi silloisilta kuvausetäisyyksiltä. 

En kuitenkaan kiinnittänyt asiaan tuona iltana sen suurempaa huomiota, mutta ollessani muutama päivä myöhemmin jälleen allijahdissa, muistin näkemäni vesipisararenkaat ja samalla alitajuntani syövereissä heräsi eloon siellä hiljaiseloa viettänyt luonnontieteilijä. Niinpä päätin yrittää saada mahdollisimman monta sukellusta tallennettua, jotta voisin nähdä, kuinka säännöllisestä ilmiöstä oli loppujen lopuksi kysymys.

Tulos: tuona päivän sain kuvattua 131 lyhyttä videonpätkää, joissa lähes kaikissa alli sukeltaa. Kaiken kaikkiaan videoklippejä kertyi 176 kappaletta, joista noin neljässäkymmenessä on nähtävissä sukeltavan allin pyrstön ilmaan sinkoama vesipisarakaari. Eli voitaneen puhua tilastollisesti merkittävästä määrästä.

Nyt nähtävällä  videokoosteella on nähtävissä kahden eri allin  31 eri sukellusta, joissa kaikissa ilmiö on nähtävissä.

2 Comments

  1. Juhani Rikala

    Kiitokset Olli erinomaisista luontokuvista, joita olen viestiesi kautta saanut ihailla! Hyvin olet onnistunut näidenkin kuvien suhteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.