Vastakuoriutuneiden pikkutyllinpoikasten ensimmäinen elinpäivä on täynnä kuperkeikkoja – Katso hauskalla video

Kommentoi

26.6.2016 oli tiiviisti seuraamalleni pikkutylliparille merkittävä päivä, sillä silloin kuoriutuivat niiden neljä hyvin pientä poikasta. Kuten kaikkien muidenkin kahlaajien myös pikkutyllien pienet poikaset ovat pesäpakoisia. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät poikaset jää kuoriuduttuaan pesään odottamaan sitä, että emot ruokkisivat niitä. Päinvastoin ne alkavat heti etsiä itse itselleen ravintoa.

Helppoa se ei näille hyvin pienille mutta pitkäkoipisille linnunaluille kuitenkaan ole, sillä kuoriutumisensa  jälkeen ja vielä ainakin koko kuoriutumispäivän niiden askelet ovat hyvin epävakaat, ja poikaset tupsahtelevat kumoon vähän väliä.

Näin kävi tälläkin kertaa, mutta kuperkeikoissa laskettuna poikasten kaatumisten määrä ei jakautunut aivan tasan. Yksi poikasista – sotkuisen höyhenpukunsa perusteella aivan ilmeisesti viimeksi syntynyt – oli selvästi muita pienempi ja sille liikkuminen tuotti kaikkein eniten vaikeuksia. Itse asiassa pelkästään pystyssä pysyminen oli sille joskus ylivoimaista.

Nyt nähtävälle videolle olen koonnut periaatteessa kaikki tuona päivänä kuvaamani pikkutylliparin poikasten kompuroinnit. Vaikka sain tallennettua tilanteita kohtuullisen monia, ne edustavat kuitenkin vain murto-osaa niiden kuperkeikkojen määrästä, jotka sain tuona päivänä nähdä.

Pikkuruisten pikkutyllinpoikasten terveydestä ei kenenkään tarvitse silti olla huolissaan, vaikka poikaset välillä kaatuilivatkin hurjan näköisesti, missään vaarassa ne eivät kuitenkaan koskaan olleet.  Itse asiassa on vaikea kuvitella, millä tavalla kaatumalla muutaman gramman painoinen ja alle viisi senttimetriä korkea – josta korkeudesta kaiken lisäksi suurimman osan vievät jalat –  poikanen voisi edes loukata itsensä.

Ja jos ne olisivat joitakin pieniä kolhuja onnistuneet saamaan, ne varmasti unohtuivat niiden päästyä lepäämään niitä aina vähän matkan päässä odottavan ja vartioivan emon turvalliseen syliin. Tämän voit itsekin todeta aivan videon lopuksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.