Nappaako salamannopea naurulokki madon isokuovin nokasta – Katso video ja päättele

Kommentoi

Varislintujen tiede on todistanut omaavan merkittävän määrän älykkyyttä, mutta miten on lokkien älykkyys?

Videolla nähtävän tilanteen kuvasin aivan sattumalta, sillä itse asiassa olin juuri aloittanut videon toisen pääosan esittäjän kuvaamisen, kun yhtäkkiä näin jotain hyvin nopeata liikettä kamerani pienellä näytöllä. Liike oli niin nopea, etten todellakaan tajunnut muuta kuin, että kuvaan oli jostain ilmestynyt naurulokki, joka näytti hyökkäävän kohti kuovia.

Tapahtumien todellinen kulku  – veikö naurulokki tosiaan madon suoraan isokuovin nokasta – ei selvinnyt edes katsoessani kuvaamani videon useamman kerran kameran näytöltä. Totuus paljastui vasta katsoessani sen hidastettuna kotona tietokoneeni suurelta näytöltä.

Tästä linkistä näet hidastettuna, mitä itse asiassa tapahtui.

Kun sitten olin seuraavana päivänä kuvaamassa samalla paikalla, toivon näkeväni saman tilanteen toistuvan ja pystyväni kuvaamaan sen uudestaan. Tämä toive ei toteutunut, vaikka – itsellenikin yllätykseksi – sain nähdä erään naurulokin yrittävän samaa temppua ainakin pari kertaa.

Linnun  toimintatapa oli seuraava: Se käveli useita kymmeniä minuutteja kuin muina miehinä muutaman metrin päässä kahdesta  matoja etsivästä kuovista. Kun kuovit vaihtoivat koko ajan hitaasti kävellen paikkaa, pysytteli naurulokki lähes säännönmukaisesti niiden takana, paikassa josta sillä oli suurin piirtein sama etäisyys molempiin lintuihin. Itse se ei yrittänyt tonkia märästä mullasta itselleen ravintoa.

Sopivan tilanteen tullen se sitten hypähti äkillisesti kohti maasta madon kaivanutta kuovia. Se onnistuiko naurulokki  näillä kerroilla, jäi minulle kuitenkin etäisyyden ja  sen nopealiikkeisyyden vuoksi arvoitukseksi.

Mielenkiintoista tilanteessa oli myös se, että vaikka pellolla ruokaili samanaikaisesti yhteensä useita satoja nauru- ja kalalokkeja, vain yksi linnuista toimi näin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.