Naurulokkia ei naurata helteellä – Harvinaisia kuvia hautovasta naurulokista.

Kommentoi

Asiaa tarkemmin tuntemattoman silmissä pesällään hautovalla naurulokilla saattaisi näyttää olevan kovin hauskaa helteellä, sillä niin leveästi sen nokka virnottaa auki.

Totuus on kuitenkin aivan muuta.

Nauraako naurulokki helteellä?

Naurulokkia ei naurata helteellä.

Lokilla ei näet ole mitään syytä nauraa helteellä, vaikka kuvistakin voisi niin päätellä Miksi naurattaisi, sillä avotaivaan alla liikkumatta paikallaan hautominen on linnulle kaikkea muuta kuin helppoa ja hauskaa armottoman auringon porottaessa herkeämättä sen selkään.

Kova kuumuus on emolinnulle kaksitasoinen ongelma: Ensinnäkin sillä itsellään on varmasti tukala olo, sillä se, kuten muutkaan linnut, ei hikoile lainkaan. Niinpä linnun täytyy poistaa ruumin ylimääräinen lämpö nokka auki voimakkaasti huohottamalla.

Naurulokki huohottaa.

Naurulokki huohottaa nokka kokonaan auki.

Nopean hengitysrytmin seurauksena sen nokkaan kertyy välillä runsaasti sylkeä, joka linnun täytyy sitten niellä.

Naurulokin suu täynnä sylkeä.

Naurulokin suu on täynnä sylkeä.

Erityisen tukalaksi tilanteen tekee linnun kannalta se, ettei se voi juuri hetkeksikään jättää pesäänsä. Jos se niin tekisi, sen kehollaan peittämät munat altistuisivat auringon voimakkaalle lämpösäteilylle. Se taas voisi nopeasti käydä kohtalokkaaksi munien kehitykselle.

Aavistuksen siitä, miltä linnusta voi tuntua, antaa se, että heti illan hiukan viilennyttyä seuraamani lintu säntäsi siivilleen ja poistui läheiselle lammelle useiksi minuuteiksi. Takaisin pesälle palattuaan se malttoi hautoa vain tovin hävitäkseen jälleen hetkeksi paikalta. Tämän jälkeen se kuitenkin rauhoittui ja jatkoi hautomistaan siihen asti, että itse poistuin paikalta.

Naurulokki hautoo.

Naurulokki hautoo rauhallisena.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.