Närhi kurkkii uteliaana – Kaunis närhi on sembrani uusi laji.

2 Kommenttia

Närhi kurkkii

Närhi kurkkii

Useampana syksynä on pihassani lyhyen aikaa vieraillut yksittäisiä närhiä.

Eilen pihasembraani kuitenkin ilmestyi peräti kaksi näitä todella kauniita varislintuja. Mikä parasta ne eivät ole lajille tyypillisesti erittäin arkoja vaan ainoastaan arkoja.

Niinpä tänään vain noin kuuden metrin päässä ollut lintu ei osoittanut minkäänlaista pelkoa kamerani laukaisuääniä kohtaan. Päinvastoin se näytti pikemminkin hyvin uteliaalta.

Närhi värikkäässä puolilähikuvassa.

Närheä pidetään epäoikeudenmukaisesti rumaäänisenä lintuna, mutta se on niin kaukana totuudesta kuin olla saattaa. Väärä uskomus johtuu siitä, että useimmat ovat kuulleet vain tämän varovaisen linnun varoitusäänen, rääkäisyn.

Närhi värikkäässä puolilähikuvassa.

Keskenään linnut sen sijaan linnut laulavat ja juttelevat vaimein kauniin äänin.

Monissa niiden äänissä on hyvin huilumainen sointi.

Myös varis osaa laulaa: Olen kerran eläissäni päässyt kuulemaan lähietäisyydeltä kahden variksen vaimeaa keskustelua, ja täytyy myöntää, että niiden ääntelyn soinnikkuus yllätti minut täysin.

2 Comments

  1. Tero Pelkonen

    Hienot otokset närhestä! Se on mielestäni yksi Suomen kauneimmista linnuista, ihan kuin mikäkin säihkylintu. Ja taitavasti se ääntelee monilla äänillä sekä matkii muita lintuja kuten kanahaukkaa.

    • Olli

      Kaunis kiitos. Minulle Luoja antoi kielikorvan musiikkikorvan sijasta, joten lintujen tunnistaminen laulun perusteella on usein lähes mahdoton tehtävä. Olenkin avoimen kateellinen kaikille niille, jotka pystyvät määrittämään lajin kuin lajin pelkän äänen perusteella. Onneksi osaan kuitenkin nauttia kauniista äänistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.