Onko tämä outo tunnistamaton ääni laulujoutsenen?

Kommentoi

Olin 13.4.2015 kuvaamassa Rautalammin Rastunsuolla, jossa on tällä hetkellä useita satoja erilaisia vesilintuja. Eräälle pellolle syntyneen tulvalammikon reunan läheisyydestä kuului useita kertoja videolla kuuluva voimakas kimeähkö ääni.

Samassa suunnassa oli joitakin joutseniakin mutta mikään niistä ei näyttänyt olevan äänen lähde. Itse en muista ääntä koskaan kuulleeni.

Juttelin rautalampilaisen pitkän linjan lintuharrastajan kanssa asiasta ja paljastui, että hän on kuullut äänen monta kertaa. Aluksi hän oli pitänyt sitä “äänivammaisena” laulujoutsenena, mutta ei enää ole varmasta asiasta.

Kummallisinta asiassa on se, että vaikka hän kuullut äänen useamman kerran, se on tullut joka kerran samasta paikasta. Paikka on lisäksi sama, josta minäkin kuulin sen tulevan.

Joka tapauksessa aina kun ääni on kuulunut, sen suunnassa on ollut joutsenia.

Olen saanut useita lajiehdotuksia, joiden ääniä olen kuunnellut Xeno-cantossa. Minkään ehdotetun lajin ääni ei kuitenkaan ole vastannut kuulemaani ja äänittämääni. Yksi ehdotetuista oli luhtakana, joka sai minut kuuntelemaan myös nokikanan erilaisia ääniä.

Nokikanalta löytyykin mielestäni samantyyppisiä ääniä, mutta niiden sointiväri ei kuitenkaan ole sama (luhtakana, Xeno-Canto). Toisaalta on vaikea kuvitella, että nokikana pystyisi noin voimakkaaseen ääneen. Tosin minulla ei juuri ole kokemuksia lajista, eikä nuottikorvaanikaan voi kutsua erityisen kehittyneeksi, päinvastoin.

Näillä perusteilla on kai tyydyttävä olettamukseen – kunnes se todistetaan vääräksi – että ääni kuitenkin olisi jostakin syystä ”äänivammaisen” laulujoutsenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.