Uutisankka tai paremminkin uutisjoutsen Iltalehdessä.

1 Kommentti

Kyhmyjoutsen on Iltalehden uutisankka. Kemijärvellä käsiini sattui reilu viikko sitten senpäiväinen (13.9.) Iltalehden numero.

Lehden liitteessä julistetaan koko sivun mainoksessa, kuinka kolme päivälehteä – Kainuun Sanomat, Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat –  tekevät työtä ”joka päivä pohjoisen elämän puolesta”.

Tätä en epäile yhtään. Nuo alueidensa luetuimmat päivälehdet tekevät varmasti parhaansa omien levikkialueidensa puolesta.

Siksi on sitäkin enemmän ihmeteltävä, mitä ihmettä tekemistä kyhmyjoutsenella on mainoksessa. Sehän ei kuulu pohjoisen Suomen pesivään lajistoon. Eikä sitä muutenkaan alueella juuri tavata.

Sillä ei ole siis asiallista yhteyttä mainoksessa mainittujen pohjoisen lehtien levikkialueiden kanssa, eikä sen elämän kanssa, jota noilla alueilla eletään.

Koska olen luonteeltani idealisti, uskon etteivät mainoksessa mainitut lehdet ole itse sen suunnittelusta vastuussa. Olisi nimittäin käsittämätöntä, jos niillä ei olisi riittävää perehtyneisyyttä omien toiminta-alueidensa luontoon.

Toisaalta voihan olla mahdollista, että kohti pohjoista lentävä etelän lintu symbolisoikin samalta alueelta kotoisin olevan Alma Media-lehtikonsernin halukkuutta rynnätä vaikeuksissa olevien pohjoisten maakuntien avuksi.

Niin ja voihan kyseessä olla myös kannanotto ilmastonmuutokseen. Sillä jos Suomen ilmasto todella lämpenee tulevaisuudessa ennusteiden mukaisesti, on mahdollista, että kyhmyjoutsen levittäytyy uusille asuinsijoille niin sisämaassa kuin pohjoisessa.

1 Comment

  1. Tuomo Jalkanen

    No, sattuuhan sitä. Aikoinaan eräs luontoalan ammattilainen lähetteli huvittuneena kyhmyjoutsenpostikortteja erään sisä-savolaisen järven rannalta olevalta kíoskilta. Kortissa tosiaan komeili kyhmyjoutsen ja teksti- Terveisiä ……..! (järven ja kylän nimi jääköön mainitsematta, eikä kioskiakaan enää ole)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.