Päättele itse onko tämän videon erikoinen lintu erittäin harvinainen hietakurki, kurki vai niiden risteymä

Kommentoi

Toukokuun 12. päivä sain tiedon Rautalammilla jo useina päivinä nähdystä erikoisen näköisestä kurjesta, jota siinä vaiheessa kuulemma pidettiin pohjoisamerikkalaisena hietakurkena etenkin sen takia, että sen päästä ja kokonaan vaaleasta kaulasta puuttui lähes kokonaan omalle kurjellemme tyypillinen musta väritys. Lisäksi sen pään koko etuosa otsasta ylös päälaelle oli punainen, eikä siinä ollut lainkaan höyheniä  (vrt.  wikipedia: hietakurki  sandhill crane).

Koska tällä linnulla ei kuitenkaan ollut hietakurjelle lajityypillistä mustaa nokkaa , vaan sen nokka oli kotoisen kurkemme lailla keltainen, on kuitenkin  ilmeistä, ettei kyseessä ole ainakaan puhdasverinen hietakurki.

kurki

Erikoinen kurki Rautalammilla keväällä 2019

Koska itse en ole millään lailla pätevä lintua määrittämään, totean ainoastaan siitä esitetyn ainakin seuraavia arvioita: a) erikoinen kurjen värimuunnos b) kurjen ja hietakurjen risteymä eli hybridi. Jään mielenkiinnolla odottamaan itseäni valistuneempien arvioita tämän oudon kurjen ”lajista”.

Kuvasin lintua kolmella peltoaukealla  kahtena päivänä (12-13.5.), jolloin sen oli joko yksin tai videollakin näkyvän kurkiparin seurassa.

Kuvauspaikat kartalla:  Päiväkuvat:   Pakkula    Mujulampi    Iltakuvat: Lamminsuo

kurki

Outo kurki töyhtöhyypän hyökkäyksen kohteena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.