Telkkä tyhjentää keuhkonsa juuri ennen sukellusta – Katso video.

Kommentoi

Videokuvaus on siinä mielessä erityisen mielenkiintoista, että jälkikäteen kuvamateriaalia tutkiessaaan voi huomata asioita, joihin ei kuvaustilanteessa ole kiinnittänyt lainkaan huomiota. Näin kävi kun kuvasin pienessä sulassa sukeltavaa telkkäparia.

Kuvatessani niiden sukeltelua en todellakaan huomannut, kuinka juuri ennen sukellusta telkkien vartalo vajosi selvästi alemmaksi vedessä. Aivan kuin ne olisivat poistaneet ilmaa tankeistaan sukellusveneen tapaan.

Koska ilmiö oli minulle täysin tuntematon ja koska en voinut täysin luottaa omaan tulkintaani videolla näkemästäni, käännyin herra Googlen puoleen. Melko nopeasti sitten löysinkin  useammalta sivustolta tiedon, että sorsalinnut, kuikat, merimetsot, uikut sekä muut syvälle sukeltavat vesilinnut puristavat pois merkittävän osan höyhenpeitteeseensä sekä keuhkoihinsa ja ilmapusseihinsa (joita linnuilla on 7-12 kpl) kertyneestä ilmasta.

Koska sukeltava lintu ei tietenkään tule toimeen ilman happea, se on hetkeä aikaisemmin varastoinut hyperventiloimalla eli liikahengittämällä happea vereensä (James Clowater, The Pull of Buoyancy).

Mikä mielenkiintoisinta, sukeltajalintujen tekniikka eroaa ilman happilaitteita sukeltavien vapaasukeltajien valmistautumisesta pitkään sukellukseensa. Nämä eivät nimittäin turvaudu hyperventilointiin, vaan täyttävät keuhkot hitaasti sisään hengittämällä n. 15 sekunnin aikana ennen sukellusta (Wikipedia, Vapaasukellus) .

Lintujen ilmapusseista tarkemmin: Planeetan ihmeet, Onttojen eläinten parissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.