Uskomatonta mutta totta: Kala nappasi lentävän pääskyn ilmasta.

Kommentoi

Satuin kuin vahingossa kaikkien luontolehtien esiäidin National Geographicin sivustolle, jossa silmäni osuivat hyvin kummalliseen uutiseen: Etelä-Afrikassa oli aivan jokin aika sitten kuvattu videolle, kuinka sikäläinen  eteläamerikkalaisen piraijan sukulainen, ”tiikerikala” (tigerfish,  hydrocynus vittatus ), hyökkää ilmaan veden alta ja nappaa lennosta pahaa aavistamattoman haarapääskyn.

Artikkelissa videotaltioinnin sanotaan olevan ensimmäinen, jossa kuvataan kala saalistamassa lentävää lintua.


Artikkelissa lisäksi kerrotaan, että niiden kalalajien määrä, joiden tiedetään saalistavan lintuja, on yleensäkin ottaen hyvin pieni. Maapallon yli 14 000 makeanveden kalalajista vain noin viiden lajin tiedetään käyttävän lintuja ravintonaan.

Ja näidenkin suihin linnut joutuvat vain sopivan tilaisuuden tullen. Esim. sorsanpoikanen päätyy hauen huikopalaksi lähinnä sen takia, että se sattuu olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Kalojen ei siis ole aiemmin tiedetty aktiivisesti metsästävän lintuja ravinnokseen.

Eikä videolle tallentunut tilanne ollut ainutkertainen, sillä eteläafrikkalaisen North-West University’n kenttätutkimuksissa ”tiikerikalojen” havaittiin onnistuvan pääskyjen metsästyksessä peräti parikymmentä kertaa. Mutta vain kerran se onnistuttiin kuvaamaan.

Kaiken lisäksi artikkelin mukaan tutkijat kirjasivat yli 300 ”tiikerikalojen” tekemää saalistusyritystä, joten mistään sattumasta ei videolla nähtävässä tapahtumassa ole kyse.

Lukijoiden artikkeliin lähettämistä kommenteista löytyy lisäksi meitä suomalaisia kiinnostava tieto, että myös eräs kanadalainen lukija kertoi nähneensä Albertassa hauen (Northern Pike) hyppäävän vedestä saalistaakseen matalalla lentäviä pääskyjä. Jos tämä on siis totta, myös meillä Suomessa voisi olla mahdollista nähdä tämä ilmiö.  Se on sitten eri asia, kuka todella haluaa omin silmin nähdä tämän veriteon.

Linkki National Geographicin artikkeliin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.