Uusi löytö! – Kiipeä kanssani Kurkivuoren ylärinteille etsimään lisää jääputouksia

Kommentoi

Minulta kysyttiin reilu viikko sitten Kurkivuoren ylärinteiden mahdollisista jäämuodostelmista. Jouduin tuolloin vastaamaan, ettei minulla ollut sellaisista mitään tietoa, mutta lupasin kuitenkin  ottaa asiasta selkoa. Niinpä kävin kuluneella viikolla kahdesti Kurkivuoressa tutkimassa yhtä suurta kallioista rinnettä, jossa epäilin olevan suotuisat olosuhteet jäämuodostelmien syntymiselle.

Kahteen aiemmin dokumentoimaani kohteeseen verrattuna, tämä tutkimuskohde oli huomattavan haastava, sillä päästäkseni itse kallion juurelle minun täytyi kiivetä ylös toistasataa metriä pitkää rinnettä, joka oli välillä kohtuullisen jyrkkä. Etenkin kun kannoin selässäni kamerareppuani ja jalustaani.

Itse kalliorinteelle minun kiipeilytaidoillani ei kuitenkaan ollut mitään asiaan. Niinpä jouduin kuvaamaan vain niitä jäämuodostelmia, jotka löysin aivan kalliorinteen juurelta.  Tosin paljain silmin tarkasteltuna ei ylempänä rinteellä näyttänyt mitään kovin merkittäviä jäämuodostelmia olevankaan.

Tämän kalliorinteen ”helmi” on sen juurelle muodostunut kolmatta metriä korkea vaalea patomainen jäämuodostelma, jossa on tarkasti katsottaessa nähtävissä paikoitellen jopa sinisiä sävyjä. Ne ovat kuitenkin hyvin vaimeita, ei millään tavalla verrattavissa Kurkivuoren sinisen jääputouksen sinisen värin voimakkuuteen.

Kalliolipan lattialle oli muodostunut muutma ylöspäin kohoava jäämuodostuma, "stalagmiitti".

Kalliolipan lattialle oli muodostunut muutama ylöspäin kohoava jäämuodostuma, “stalagmiitti”.

Erään pienen kalliolipan alta löytyi lisäksi mielenkiintoinen jäämuodostelma, jonka alaspäin roikkuva jää muodosti hyvin sekavan ja röpelöisen ”kasan”. Puikoista ei tässä tapauksessa kuitenkaan voinut oikein puhua. Erikoista oli myös se, että näistä ”jääpuikoista” tippuva vesi oli muodostanut kallioiselle lattialle puikkomaisia muodostelmia.  Oli kuin olisi katsonut pienoiskoossa tippukiviluolan stalagtiitteja ja stalagmiitteja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.