Suonenjoen Kohiseva on kaunis, hiljainen, yli sata metriä pitkä jyrkkä jäätynyt koski

Kommentoi

Suonenjoella sijaitseva Kohiseva on pieni Iisveteen laskeva puro, jonka erikoislaatuisuudesta hyvin harvat ovat tietoisia. Itse asiassa edes suurin osa paikallisista asukkaistakaan ei ole Kohisevasta koskaan kuullut, vaikka se sijaitsee hyvin lähellä Suonenjoen toista taajamaa, Iisvettä.

Nimensä Kohiseva on ilmeisesti saanut siitä todella voimakkaasta kohinasta, jonka keväiset sulamisvedet synnyttävät syöksyessään alas Karsikonmäen jyrkkää kivistä ja jyrkkää rinnettä, joka putoaa reilun sadan metrin matkalla yli kaksikymmentä metriä.

Talvella paikan valtaa hiljaisuus. Pauhaavasta kohinasta ei ole tuolloin tietoakaan, sillä puron virtaama pienenee lähes olemattomiin,  jähmettyy paikalleen ja kasvattaa sitten itselleen näyttävän jääkannen.

Pituutta tällä jyrkkää rinnettä kohoavalla jäätyneellä koskella on reilut sata metriä ja leveyttä suurimmillaan yli kymmenen metriä.

Videolla kävelen ylös jäätynyttä Kohisevaa lähes koko sen jyrkimmän kohdan pituudelta. Matkaa alkupisteestä kääntöpisteelle on noin sata metriä.

Kohiseva kartalla

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.