Keräsin rohkeuteni ja laskeuduin tutkimaan kalliolouhoksen kanjonin jääputouksia

Kommentoi

Kuten aiemmin kerroin, olen löytänyt Suonenjoen Eskelisenmäen kalliolouhoksella suuria jääputouksia kahdella kallioseinämällä. Aikaisemmilla kuvauskerroilla rohkeuteni ei kuitenkaan riittänyt käydä kuvamassa tarkemmin toisen seinämän putouksia, jotka sijaitsivat vaikeasti lähestyttävässä kanjonissa.

Tänään kävin paikalla jälleen kerran, ja päädyin istumaan saman lohkareista koostuvan rinteen harjalle, jolla olin jo pari kertaa aiemminkin istunut. Noilla kerroilla järkikultani oli kuitenkin kieltänyt minua laskeutumasta harjanteen toiselle puolelle, sillä sen puoleinen jyrkkä rinne näytti koostuvan hyvin suurista ja terävistä lumen peittämistä lohkareista, joiden väliin en halunnut suin surminkaan pudota.

Tälläkään kertaa en aluksi nähnyt mitään mahdollisuutta yrittää laskeutua turvallisesti alas rinnettä. Jonkin aikaa tilannetta murehdittuani huomasin kuitenkin leudon sään saaneen lumen painumaan kasaan paljastaen kivien muodot paremmin. Samalla näin kahden lohkareen välistä menevän hyvin houkuttelevan näköisen lumisen reitin, kuin polun joka oli suorastaan tehty lumikengillä kuljettavaksi.

No kokeiltavahan se tietenkin oli. Tuolloin paljastui, että kulkeminen lumen peittämien lohkareiden päällä ja välitse oli loppujen lopuksi kohtuullisen vaivatonta, enkä missään vaiheessa kokenut leikkiväni terveydelläni. Ilman lumikenkiä homma olisi kuitenkin ollut tuhoon tuomittu, minkä saattoi päätellä siitä, että useamman kuin kerran suksisauvani upposivat syvälle lumen alla jalkojani saaliikseen odottavien lohkareiden väliin.

Pienoista turvattomuuden tunnetta lisäsi myös lohkareharjanteen ja kallioseinämän väliin jäävän kanjonin kapeus. Se ei olisi tarjonnut mitään pakomahdollisuutta, jos korkealle yläpuolelleni kohoavista jääputouksista olisi yhtäkkiä alkanut putoilla lämmenneen sään irrottamia jäänpalasia. Tai pahimmillaan kivilohkareita. Pelkoni niskaani putoavista jäälohkareista ei kaiken lisäksi ollut aivan tuulesta temmattu, sillä joitakin jäämurikoita oli seinämältä aivan äskettäin jo tipahtanut, mistä todisteeksi poimin videolla lumesta yhden vasta tipahtaneen jäänpalasen.

Eskelisenmäen kalliolouhos kartalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.