Pienen Lapinjärven suurella jääputouksella kiipeily on vaarallista ja vakavaa puuhaa – Muille!

2 Kommenttia

Minulla on ollut viime viikkoina suuri ilo saada nähdä lukuisa määrä erikokoisia ja erinäköisiä jääputouksia ympäri Suonenjokea. Menneellä viikolla kävin kolmesti kuvaamassa pitkän ja kapean Pienen Lapinjärven rantajyrkänteille syntyneitä kahta korkeaa jääputousta, joista kerron tarkemmin toisella kertaa.

Tällä kertaa keskityn näyttämään millaisia haasteita jääputouksella liikkuminen voi asettaa. Videolla nähtävä tilanne syntyi siinä vaiheessa, kun halusin päästä kuvaamista varten tämän noin kuusi metriä korkean jääputouksen keskellä olevalle pienelle tasanteelle.

Helpommin sanottu kuin tehty, kuten videolta selviää. Olin jo aiemmilla kerroilla yrittänyt onnistumatta kiivetä tasanteelle sekä lumikenkien avulla että ilman. Tällä kertaa olin varustautunut sekä suksisauvoilla, kengän alle laitetuilla nastoilla että Jalkasen Tuomolla. Riskin ystäväni apu olikin tarpeen, sillä ilman häntä ei homma olisi kyllä onnistunut lainkaan.

Tuomon apu oli kuitenkin tärkeä ennen kaikkea sen takia, että kiipeämispaikka oli paljon vaarallisempi kuin mitä videolta voi päätellä.  Jäinen rinne nimittäin laskee jyrkkänä vielä jonkin matkaa kuvauskohdan alapuolellekin. Mikä pahinta juuri kuvauspaikan alapuolella on sinne jyrkänteeltä tipahtanut teräväreunainen kivenlohkare, puu sekä teräväpäinen pienen puun kanto, joihin mihinkään ei olisi kovin terveellistä törmätä.

Pieni Lapinjärvi ja sen kalliojyrkänne kartalla.

2 Comments

  1. Juhani Rikala

    Kiitokset Olli jääveistosten kuvaamisista!

    Jäänkin mielenkiinnolla odottelemaan josko kevään korvalla sattuisit käymään Tyyrinvirralla. Itse kun olen kokenut sen vain kesäisessä asussa.

    • Olli

      Olepas “höveli”. Minähän olen kuvannyt Tyyrinvirralla aika paljon, mutta pääosin kovilla pakkasilla, jolloin talvinen jokiluonto on ollut komeimmillaan. Siitä, käynkö siellä ja milloin, on tässä vaiheessa vaikea sanoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.