Suonenjoen Pienen Lapinjärven suuret jääputoukset saivat minut puhumaan kielillä

Kommentoi

Tällä kertaa esittelen Suonenjoen pitkän ja kapean Pienen Lapinjärven rantajyrkänteille syntynyttä kahta korkeaa jääputousta. Videolla ensimmäisenä nähtävä ruskea jääputous on putouksista korkeampi, noin 7 metriä. Toisena nähtävä putous on vain muutaman kymmenen metrin päässä edellisestä, aivan Pienen Lapinjärven rantaviivan tuntumassa. Tämä useita kauniita – etenkin sinisiä – värisävyjä sisältävä jääputous on jonkin verran ruskeaa jääputousta matalampi, mutta toisaalta huomattavasti leveämpi (noin 20 m).

Pieni Lapinjärvi sijaitsee muuten historiallisesti hyvin mielenkiintoisella alueella. Siellä sinnittelivät ennen muinoin viimeiset Savossa eläneet suomen alkuperäiskansan, saamelaisten, jäänteet. Näistä ajoista on vielä todisteina jäljellä useita seitakiviä, kuten esim. Ilveskivi, Kettukivi ja Ahmakivi.

Jääputouksen yöpuolella näkyvän suuri kivenlohkare sen sijaan ei tietojeni mukaan ollut saamelaisten pyhä seita. Mutta ken tietää, ehkä se piilotti kiviseen olemukseensa mahtavan samaanin viimeisen loitsun. Minut sen päällä seisominen ainakin sekoitti lopussa täydellisesti ja sai minut puhumaan kielillä.

Suonenjoen Pieni Lapinjärvi ja sen kalliojyrkänne kartalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.