Videolla suokukkoja lähikuvassa – Auton käyttö piilokojuna lintujen kuvauksessa

Kommentoi

Ei ole mikään salaisuus, että käytän autoani lintukuvauksissa hyvin usein piilokojuna. Sen suurenmoisin etu on siinä, että voin usein vaihtaa melko vapaasti niin kuvausetäisyyttä kuin kuvakulmaa kesken kuvausten. Edellytyksenä tällaisen kuvaamisen onnistumiselle on kuitenkin aina se, että olen ensin kärsivällisesti totuttanut kuvattavat linnut hyväksymään sekä autoni läsnäolon että olemaan pelkäämättä, kun käynnistän autoni uudelleen vaihtaakseni kuvauspaikkaa.

Joskus täydellinen totuttaminen sujuu yllättävänkin nopeasti – suokukoilla kesti alle tunnin.  Joskus siihen voi kulua useita päiviä. Joitakin kertoja olen esim.  päässyt ottamaan ensimmäiset kuvat  – ja silloinkin vielä melko kaukaa suhteessa kuvattavan lajin kokoon – vasta toisena päivänä.

Video on siinä mielessä hyvin totuudenmukainen, että kolme ensimmäistä, ruokailevista suokukoista nähtävää videonpätkää on kuvattu melko pian videon alussa nähtävän lähestymisvaiheen aikana. Huomion arvoista on kuitenkin se, että olin totuttanut linnut auton läsnäoloon ja sen liikkumiseen jo edellisenä päivänä. Muuten tuollainen ”ralliautoilu” ei olisi missään tapauksessa onnistunut lintuja pelästyttämättä, sillä kuvaushetkellä linnut olivat lähimmillään todella lähellä. Lähimmillään vain noin neljässä metrissä.

Huom! Videokuvaa ei ole rajattu lainkaan jälkikäteen.

Kuvauspaikka: Suonenjoen entinen jätevedenpuhdistamo.

Kuvausauto: Pikkuruinen Skoda Fabia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.