Wien hurmasi huhtikuussa 2013.

Kommentoi

Schönbrunn, Wien 2013.

Wien on kauniin arkkitehtuurin tavaratalo

”Miten voi olla mahdollista, että vaikka kävelee mihin suuntaan tahansa ja kuinka kauan tahansa, kauniille rakennuksille ei näytä tulevan loppua.”

Suurin piirtein noin kuului matkaseurueeseeni kuuluneen herrasmiehen yllättynyt kommentti  Itävallan pääkaupungista.

Wienissä todella on paljon arkkitehtonisesti kauniita ja patsain koristeltuja vanhoja rakennuksia.  Jopa enemmän kuin hyvin tuntemassani ja rakastamassani Pariisissa. Valokuvaavalle turistille Wien on kuitenkin ongelma, sillä kaupungista puuttuu lähes kokonaan se avaruus ja suuret aukiot, jotka ovat niin tyypillisiä Pariisille. Niinpä rakennuksien saaminen kuviin kokonaisina on kaupungissa lähes mahdottomuus.

Taideteosta valmistellaan, Wien 2013.

Kymmenien kävelykilometrien kuvasaalis

Vietin  Wienissä valitettavasti vain vajaat kolme päivää, joten käynti jäi lähinnä tiedustelumatkaksi mahdollisia tulevia käyntejä varten.

Kymmenien käveltyjen kilometrien jälkeen parhaiten jäi mieleeni elokuvista ja turhamaisuudestaan tutun  Sissin eli keisarinna Elisabetin  kesälinna Schönbrunn, aivan kaupungin keskustassa sijaitseva mahtava Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko. Vaikutuksen teki myös Keisarillinen krypta, jossa säilytetään Habspurgien hallitsijasuvun arkkuja.

Suurten ja tuhlailevien viimeisten leposijojen näkeminen saa katsojan väkisinkin kysymään itseltään: Mitä ja ketä palvelivat ne valtavat rahasummat, jotka noihin koristeellisiin arkkuihin aikoinaan uhrattiin? Eivät ainakaan tavallista kurjissa oloissa elävää tavallista kansaa. Toisaalta eivätpä tainneet tuon ajan hallitsijat liikaa vaivata päitään murehtimalla alaistensa surkeita elinolosuhteita.

Ylivoimaisesti mahtipontisin kryptan arkuista on keisarinna Maria Teresian upea arkku, joka on lähes pienen mummonmökin kokoinen ja jolle on ainoana varattu oma yksityinen huoneensa.

Alla olevalla videolla näet kuvia mm. seuraavista kohteista: Schönbrunnin linna, parlamentti, Pyhän Tapanin tuomiokirkko, keisarillinen krypta sekä Friedensreich Hundertwasser’in suunnittelema mielenkuvituksellinen vuokratalo, Hundertwasserhaus, jossa ei ole ensimmäistäkään samanlaista huonetta eikä juuri suoria seiniä eikä tasaisia lattioita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.