Yllättävä yksityiskohta löytyi parittelevien sudenkorentojen kuvasta – Vastaus löytyi netistä: Sudenkorennon munia!

Kommentoi

sirolampikorennot parittelevat

sirolampikorennot parittelevat

Joskus kuvasta voi myöhemmässä tarkastelussa löytyä yllättäviäkin yksityiskohtia, kuten kävi alla olevan vuonna 2009 ottamani sirolampikorentojen parittelukuvan kohdalla.

Ilmeisesti olin tuolloin niin ilahtunut saatuani kuvattua tätä melko harvinaista sudenkorentolajia, vielä parittelemassa, että en kiinnittänyt riittävästi huomiota kuvan erääseen yksityiskohtaan: Naaraan koiraan alle taivutetun takaruumiin päässä olevan paritteluelimen päällä näkyi valkeita soikion muotoisia kohteita.

sudenkorennon, sirolampikorennon munia.

sirolampikorentojen parittelutelimet.

Vasta viime kesänä heräsin lopulta ihmettelemään, mistä loppujen lopuksi oli kysymys. En kuitenkaan ehtinyt asiaa sen enemmän selvittämään ennen kuin vasta äskettäin.

Joka tapauksessa oli selvää, että soikiot voisivat olla koiraan siemennestettä, naaraan munia, tai jotakin muuta.

Soikioiden muodosta epäilin kyseessä olevan naaraan munia, mutta samalla ihmettelin sitä, mitä ne siinä tekivät, koska aivan selvästi ne tulisivat putoamaan heti naaraan oikaistessa takaruumiinsa.

Vastaus ongelmaan löytyi loppujen lopuksi aika nopeasti, sillä löysin kaikki tarvittavat tiedot amerikkalaisen luontokuvaajan sivulta. Siellä näkyvien kuvien perusteella oli helppo päätellä, että naaraan paritteluelimen päällä olevat soikiot olivat todellakin tämän sudenkorentonaaraan munia.

Sivulta löytyi myös selitys sille, miksi ne olivat siinä: Naaraan munien tuotanto oli niin runsasta, etteivät kaikki munat enää yksinkertaisesti mahtuneet sen takaruumiin sisälle, vaan pursuivat ulos.

Jos Sinäkin haluat tutustua tarkemmin tuohon sivuun, pääset sinne tästä.

”Problem solved”, luulisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.