Näe ja kuule kuinka harmaahaikarat keskustelevat äänekkäästi täysikuun valossa.

2 Kommenttia

Olipa eilen erikoinen haikarakokemus jälleen kerran. Kaikki alkoi kuitenkin aivan mitäänsanomattomasti, mitä nyt välillä satoi ja välillä paistoi aurinko.

Lopulta kuitenkin taivas selkeni, ja metsänrajan takaa nousi lähes täysikuu.  Ja siitäkös harmaahaikarat näyttivät innostuvan. Oli kuin niihin olisi iskenyt vähintään lievä kuuhulluus. Kaikilla joen haikaroilla tuntui nimittäin olevan yhtäkkiä jotain sanottavaa toisilleen.

Jopa siinä määrin, etteivät ne jaksaneet odottaa kohteliaasti puheenvuoroaan, vaan sanoivat sanottavansa jonkun toisen puheen päälle. Jotkut linnuista puolestaan nousivat silloin tällöin siivilleen ja kaartelivat joen yläpuolella äänekkäästi mielipiteitään huudellen.

Oikeasti minulla ei ole kuitenkaan nytkään tietoa siitä, mikä tämän ainakin puoli tuntia kestäneen huuteluhetken aiheutti. Todennäköisesti ei kuitenkaan kuu, vaikka niin olisi todella hauska uskoa.

Joka tapauksessa tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin tapahtui sen kuukauden aikana, jonka nyt olen harmaahaikaroita seurannut. Aiemmin ne ovat pitäneet ääntä lähinnä vain lähtiessään virralta kalastamaan tai jonkun pelästyttäessä ne lentoon.

Nyt niillä ei kuitenkaan näyttänyt olevan minkäänlaista kiirettä ruuan hakuun, eivätkä kiville istumaan jääneet näyttäneet erityisen levottomilta tai tarkkailleet taivasta mahdollisen pedon varalta.

P.s. Videon äänimateriaali on suurimmaksi osaksi aivan aitoa ja kameran tilanteessa tallentamaa. Videon englanninkielisen nimen näkymishetkellä kuultava harmaahaikaroiden ääntely on kuitenkin äänitetty erillisellä äänittimellä, mutta saman maagisen puolen tunnin kuluessa. Taustalla kuuluvat kurkien huudot on sen sijaan äänitetty aiemmin. Lisäsin tämän ääniefektin yksinkertaisesti siksi, että illan kuluessa virralle oli kantautunut myös niiden ääniä.

2 Comments

 1. hannes tiira

  Miksi harmaahaikaroiden keskusteluun ei pääse suoraan YouTubesta esim. hakusanalla “harmaahaikarat keskustelevat”? Yritin välittää linkin näkövammaisille, joista suurin osa pystyy klikkaamaan suoraa youtube-linkkiä, mutta Ollin sivun käsittely on jo vaikeampaa. Itsekin onnistuin vasta yrityksen ja erehdyksen kautta. Kiva oli kyllä kuunnella.

  • Olli

   Moi! Kyse on lähinnä siitä, että en halua rasittaa liikaa niitä, jotka ovat kanavani tilanneet. Siksi usein julkaisen usein videon ensin piilotettuna, jolloin voin nähdä katsojalukuja seuraamalla päätellä voisiko aihe kiinnostaa laajemmaltikin. Tilaajani ovat myös suurimmaksi osaksi englanninkielisiä, joten joudun ”julkisesti” julkaistessani myös tekemään niille myös englanninkieliset (joissakin tapauksissa myös muilla osaamillani kielillä) kuvaukset, mikä ei synny useinkaan hetkessä. Aika on minulla kuitenkin kortilla, joten joudun priorisoimaan tässä suhteessa asioita. Tämä on mahdollista, koska minulla ei ole kaupallisia tavoitteita. En ole esim. antanut YouTubelle laittaa mainoksia videoihin, vaikka niin tekemällä saisin ilmeisesti ainakin enemmän katsojia. Mieltä rauhoittavan ’Siiri-kissa’- videon kohdalla kaupallisuus on hiukan houkuttanut, onhan latauskertoja ollut kohta 400 000. Olen asiasta edelleen kuitenkin kieltäytynyt.
   P.s. Yritän laittaa videon julkiseksi mahdollisimman nopeasti, mahdollisesti jo tänään. Luvata en kuitenkaan voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.