Kaakkuri on Suomen kovaäänisin lintu – Kuuntele itse.

3 Kommenttia

kaakkuri

Kaakkuri valmistautuu lentoon lähtöön

Kaakkurit ovat jälleen täällä, eläköön! Itselleni kaakkurien tai kansankielellä kaakkojen paluu, on yksi kevään juhlahetkiä, sillä lajilla on ollut hyvin tärkeä merkitys omassa kuvaushistoriassani.

Kaakkuri on pikkutyllin ja kangaskiurun ohella ainoa laji, jonka elämää olen seurannut läpi koko sen pesimäkauden.  Eikä kuvaaminen ole jäänyt yhteen kesään, vaan olen kuvannut lajia lähes jokaisena kesänä siitä lähtien, kun luontokuvauksen tosi mielellä aloitin.

Ja mikä kaakkuria on kuvata Suonenjoella, onhan kunta koko Pohjois-Savon merkittävin kaakkurin esiintymisalue. Itse asiassa olen useasti puolitosissani sanonut, että mansikkakaupungin pitäisi antaa kaakkurille sille kuuluva arvo ja valita se kunnan tunnuslinnuksi.

Tästä olisi kaupungille se hyöty, ettei kukaan voisi olla kuulematta kaupungin olemassaolosta, sillä kaakkuri kyllä pitäisi siitä huolta. Se olisi linnulle helppoa, sillä se todistetusti Suomen koväänisin lintu.

Tutkimusten mukaan kaakkurin äänen voimakkuus voi ylittää jopa 90 desibeliä. Tässä vertailussa esim. joutsen ja kurki jäävät kirkkaasti kakkosiksi reilun 80 desibelin äänenvoimakkuuksillaan.

Näytteellä olevat äänet ovat aitoja, eikä niitä ole juurikaan editoitu. Vain ensimmäisten sekuntien ajalta on poistettu liiallista mikrofonin aiheuttamaa sihinää.

KUUNTELE ÄÄNIÄ JA TUNNELMIA KAAKKURILAMMELLA

Äänimaisema alkaa toisen linnun lentoon lähdöllä ja sen jälkeisillä tyypillisillä ka-ka-ka-ka-ka-ka -lentoäänillä.

Sen jälkeen lammelle jäänyt puoliso valittaa yksinäisyyttään  korkeilla ooh-huudoilla.

Tämän jälkeen kuulet parin keskustelevan ”äänekkäästi” päästelemällä yhtäaikaisesti KARR-KORR-KARR-KORR –huutoja.

Lopuksi kuuluu vielä pari kertaa vaimeita uuu-huutoja, joita linnut päästävät silloin tällöin oleskellessaan yhdessä lammella.

3 Comments

 1. Sakari Roininen

  Mieleenpainuneita lapsuudenmuistoja Muonion Särkijärveltä muistuu mieleen näitä kuunnellessa… jo hieman hämärtynyt alkusyksyn ilta, iso kaakkuriparvi huutaa selkäpiitä karmivasti äänellä, joka kantaa syksyillassa kilometrien päähän. Täysin samaa mieltä kanssasi, että kaakkuri on Suomen kovaäänisin lintu!

 2. Heidi Koivunen

  Olipa mukava löytö nämä kaakkurin äänet <3 Olen täysin sokea lintuharrastaja ja äänitän lintujen ääniä mielelläni.

  • Olli

   Kiva, että pidit. Vaikka olen nyt muutaman vuoden kuvaamisen lisäksi myös taltionut erilaisia luonnonääniä, voin vain yrittää kuvitella, millaisena näkövammainen suomalaisen luonnon kokee. Kaakkurin äänet suolammella ovat joka tapauksessa yksi niistä luontomme suurista “ihmeistä”, joita osaavat arvostaa niin näkevät kuin näkövammaisetkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.