Kalalokki hautoo hiekkamyrskyssä

Kommentoi

Tämä harvinainen tilanne on kuvattu 3.6.2016, kun kovat tuulenpuuskat lennättivät Suonenjoen entiselle jätevedenpuhdistamolle kasattujen hiekkakasojen hiekkaa.  Tuolloin huomasin aika pian paikalle tuloni jälkeen ilmiön tarjoavan minulle mielenkiintoisen ja myös harvinaisen kuvauskohteen, koska yhden hiekkakasan päällä oli jokin aika aikaisemmin haudonnan aloittanut kalalokki.

Ongelmia kuvaamiselle oli kuitenkin useampia:  Kokemuksesta tiesin, ettei kalalokki päästäisi minua kovinkaan lähelle itseään, vaan keskeyttäisi hautomisen, kunnes katsoisi tilanteen jälleen itselleen turvalliseksi. Niinpä välttääkseni linnun häiritsemistä tyydyin kuvaamaan sitä kauempaa kuin, mikä oli kuvan laadun kannalta toivottavaa. Katsojalle tämä useiden kymmenien metrien etäisyys ei ehkä kuitenkaan tule helposti ilmi, sillä käyttämäni objektiiviyhdistelmän polttoväli oli suurimmillaan 1200 mm.

Toisaalta välillä liiankin navakasti puhaltanut tuuli tuotti myös omat ongelmansa, mikä näkyy ja kuuluu välillä selvästi videollakin.  Esim. videon alussa nähdään yhdessä vaiheessa voimakasta kuvan heilahtelua, joka johtui yksinkertaisesti siitä, että tuulen voima sai raskaan farmari-Volvoni suorastaan tärisemään.  Nämä tuulen aiheuttamat ongelmat olisin saanut korjattua kyllä korjattua videon käsittelyvaiheessa, mutta päätin kuitenkin jättää ne koskematta ja antaa sillä tavoin todemman kuvan tilanteesta.

Kolmas ongelma oli kalalokin valkea väri aurinkoisen päivänä tummahkoa taustaa vasten. Osan tästä ongelmasta sain ratkaistua UV-suodattimella, mutta ihmeisiin sekään ei pystynyt, mikä näkyy videolla 14 sekunnin kohdalla alkavassa tilanteessa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.