Koskikara syö kalaa – Katso video.

Kommentoi

Koskikara voimistelee.

Koskikara voimistelee.

Olen nyt kahtena päivänä käynyt hyvin pienellä koskella seurustelemassa siellä asustavan koskikaran kanssa.

Kuvauksista ei ole kuitenkaan tullut juuri mitään maaston hankaluuden, linnun liikkuvuuden ja valon vähäisyyden takia.

Tänään sain kuitenkin todistaa jotain, jota en ollut tiennyt saati koskaan nähnyt koskikaran tekevän. 

Tuo vekkuli koskien ballerina, jota olin aina pitänyt täysin hyönteissyöjänä, nimittäin nappasi kosken alta ahvenenpoikasen ja pisteli sitten poskeensa ainakin sen sisälmykset, kuten videolta voit sinäkin nähdä.

Havaintoni mukaan kara kuitenkin jätti itse kalan syömättä. Ilmeisesti sen nokka ei pysty ahvenen lihaan, tai kara ei yksinkertaisesti tiennyt kalan lihan olevan syötävää.

Itse asiassa minulle jäi linnun käytöksen perusteella epäselväksi ymmärsikö lintu edes syövänsä kalaa. Se näet kohteli ahventa kuin esim. surviaissääsken koteloa. Koskikarahan tarttuu koteloa toisesta päästä ja hakkaa sitä sitten jäätä vasten saadakseen karistettua toukan ulos kotelosta.

Todennäköisesti se kuitenkin tiesi saaliinsa olevan kala, mutta vain sovelsi siihen hyönteisravinnon käsittelyssä käyttämäänsä tekniikkaa.

Mistään tieteellisestä sensaatiosta ei ollut kysymys, sillä jo ensimmäisessä käteeni ottamassani lintuoppaassa kerrotaan koskikaran (Cinclus cinclus) ravinnon koostuvan hyönteisten lisäksi äyriäisistä, kaloista ja kotiloista (Suomen ja Pohjolan linnut, Lokki & Palmgren, 1997).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.