Mitä tapahtuu kun kalatiira saa puolisoltaan liian suuren kalan – Katso hauska video

Kommentoi

Viime päivinä entinen kuvaparatiisini Suonenjoen jätevedenpuhdistamo on suureksi ilokseni herännyt parin vuoden hiljaisuuden jälkeen ainakin osittain eloon. (Nyt jo toimintansa lopettaneeseen laitokseen ja sen eläimistöön voit tutustua tästä linkistä).

Paikalla on nyt ainakin kolme kalatiiraparia, joista kaksi on aloittanut haudonnan. Lisäksi yksinäinen pikkutyllikoiras on etsinyt itselleen äänekkäästi kaveria.  Alueelle syntyneellä suurella vesilammikolla on lisäksi käynyt kylpemässä pari metsävikloa ja kuovia.

Video liittyy toiseen hautovista kalatiirapareista: Olin myöhään toissa iltana seuraamassa lähietäisyydeltä toisen tiiraparin kosiomenoja, kun kuulin vähän kauempaa tuttua kovaäänistä tirskuntaa: Jokin alueen linnuista oli juuri saamassa kalalahjan kumppaniltaan.

Yleensä en olisi antanut äänen häiritä itseäni, mutta tällä kertaa päätin kuitenkin tarkkailla hetken tilannetta.   Tuolloin näin äsken vielä hautoneen linnun siirtyneen kauemmaksi pesästään ja pitävän  kalaa nokassaan. Samalla se näytti hytkyttävän ruumistaan epätoivoisen voimakkaasti.

Kauempaa katsottuna näytti siltä, kuin tiiralla olisi ollut vaikeuksia niellä kalaa. En kuitenkaan uskonut silmiäni, sillä en ollut koskaan aiemmin nähnyt aikuisilla tiiroilla olevan mitään ongelmia kalansaaliinsa kanssa. Kalatiiran poikasesta minulla toisaalta kyllä tällainen havainto on.

Niinpä en keskeyttänyt sitä, mitä olin ollut sillä hetkellä tekemässä, vaan  jatkoin lähempänä olevien tiirojen tarkkailua. Hetken päästä käänsin kuitenkin katseeni takaisin lintuun, ja näin sen seisovan kuin paikoilleen jähmettyneenä.  Suuri kala sen nokan kokonaan täyttäen. Tätä kesti kuitenkin vain lyhyen hetken, minkä jälkeen se jatkoi taas epätoivoisen näköistä rimpuilevaa liikehtimistään.

Tässä vaiheessa uskoin sitten jo todellakin todistavani jotain epätavallista ja ratsastin kuvakonillani lähemmäs itse tapahtumapaikkaa. Tuolloin oli kulunut kuitenkin sen verran tapahtuman alkamisesta, etten millään uskonut ehtiväni ajoissa paikalle ja saavani lisäksi kameraani kuvausvalmiuteen.

Ihmeekseni kävi kuitenkin toisin, mistä olen hyvin kiitollinen kohtalolle, vaikkei tilanteen taltiointi ihan nappiin mennytkään.

Saatuaan kalan lopulta nielaistua kalatiira muuten jäi vielä useammaksi minuutiksi seisomaan paikalleen kuin kuvapatsas. Sen olemus oli tuossa vaiheessa myös hyvin erikoinen:  Höyhenet olivat pörhistyneet ja kaula oudosti mutkalla. Vihdoin viimein se kuitenkin tointui jättiateriastaan ilman, että sen olisi tarvinnut turvautua painonvartijoiden apuun. Niinpä se saattoi lopulta töpötellä rauhallisesti takaisin pesälleen jatkaakseen keskeytynyttä hautomistaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.